Наділена іскрою Божою …

Я на гору круту крем’яную
Буду камінь важкий підіймать.
І, несучи вагу ту страшную,
Буду пісню веселу співать … / Л. Українка
.

Ці поетичні рядки не просто метафора, а пронизлива сповідь, короткого, але такого яскравого, як зоряний спалах, життя видатної української письменниці, поетеси Л. П. Косач-Квітки, яка наскільки любила свою країну, що взяла собі псевдонім Українка.
Творчість Лесі Українки багата, різноманітна, і свідчить про велику любов до рідної землі і до свого народу. А пробивалася вона до людей яскравою квіткою надії на те, що її багатостраждальна Україна стане вільною і незалежною державою. Що відродиться її рідна мова, проб’ється як квітка-ломикамінь крізь приниження і заборони.

З нагоди ювілейної дати – 150 років від дня народження Л. Українки, класика української літератури бібліотекарем художнього абонементу Назарухою С. П. була підготовлена книжково-ілюстрована виставка «Наділена іскрою Божою …»
Студенти агробіотехнологічного та економічного факультетів, які відвідали виставку мали змогу згадати творче життя мужньої, незламної жінки як один із найкращих  прикладів для сучасного молодого покоління.

Особливо зацікавила, і викликала інтерес наших користувачів книга Даниленка В. М. «Ізидора, рідна сестра Лесі Українки: від сталінських таборів до еміграції» яка теж була представлена на виставці. Це науково-документальне видання про долю наймолодшої із сестер Лесі Українки – Ізидори Косач-Борисової.  Цікаво, що Ізидора Петрівна мала безпосереднє відношення до нашого навчального закладу, адже в свій час викладала фізіологію рослин на кафедрі тоді ще ботаніки Білоцерківського сільськогосподарського інституту.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *