Видатні вчені-селекціонери: книжкова виставка в честь науковців Білоцерківського національного аграрного університету

Нещодавно агробіотехнологічний факультет нашого навчального закладу відзначив свій 100-річний ювілей, до якого він прийшов з вагомими досягненнями в розвитку аграрної науки та у підготовці висококваліфікованих кадрів для сільськогосподарського виробництва.
У зв’язку з цією подією на факультеті відбулася чергова конференція «Аграрна освіта та наука», яка була присвячена видатним вченим – Молоцькому Михайлу Яковичу та Васильківському Станіславу Петровичу – засновникам наукової школи із селекції і насінництва пшениці і картоплі.
Доктори сільськогосподарських наук, професори – Молоцький М.Я. та Васильківський С.П. – із плеяди відомих в Україні та за її межами вчених-селекціонерів.

Молоцький М.Я. (1926 – 2018) – знаний вчений-картопляр, заслужений діяч науки і техніки України. Він науково обгрунтував і запропонував нову систему насінництва картоплі в Україні. З 1974 по 2003 рр. очолював кафедру селекції і насінництва нашого університету. Ним видано понад 280 праць наукового та науково-методичного напрямів. Серед них: 5 підручників і навчальних посібників, понад 15 монографій. Підготував 4 доктори сільськогосподарських наук та майже десять кандидатів наук.
За плідну наукову та педагогічну діяльність Михайло Якович був нагороджений орденами Трудового Червоного Прапора, «За заслуги ІІІ ступеня», грамотою Верховної Ради УРСР та п’ятьма  медалями. Його прізвище занесене до «Золотого фонду» нашого міста.

Васильківський С.П. (1941 – 2017) з 2003 р. і до останніх днів життя був завідувачем кафедри генетики, селекції і насінництва.  Залишив велику спадщину – понад 160 наукових і науково-методичних  праць, 3 підручники і 5 навчальних посібників (більшість з них були написані у співавторстві з професором Молоцьким М.Я.). Мав 2 патенти та свідоцтва про реєстрацію зразків генофонду рослин в Україні.
Був членом Всеукраїнського товариства генетиків і селекціонерів. За роботи в галузі хімічного мутагенезу був нагороджений «Пам’ятною медаллю М.І. Вавілова», а за значний особистий внесок у розвиток вищої освіти Станіслав Петрович отримав знак «Петро Могила».

У рамках проведення конференції, бібліотечними фахівцями галузевого відділу №1 була організована виставка «Видатні вчені-селекціонери». До уваги студентів, аспірантів та викладачів були представлені наукові праці, навчально-методичні розробки та інші матеріали, що відображають наукову діяльність професорів Молоцького М.Я. та Васильківського С.П.

Більше інформації про цих вчених наші користувачі можуть отримати завітавши безпосередньо до бібліотеки або скориставшись нашими електронними ресурсами.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *