Вивчення латинської мови – важлива ланка для опанування сучасних мов

Нині, в період входження України до європейського освітнього  простору, вивчення латинської мови є важливою ланкою для опанування сучасних мов.

За лінгвістичною класифікацією латинська мова поряд з цілим рядом мов (індійськими, іранськими, балтійськими, слов’янськими, германськими, вірменською, албанською, грецькою тощо) належить до романської групи мов індоєвропейської сім’ї, до якої входять і слов’янські мови, зокрема українська.

Латинська мова має довгу історію, адже є однією з найдавніших писемних індоєвропейських мов, була мовою цивілізації, якій належить ключове значення у формуванні і розвитку європейських країн.

В Європі ніколи не відмовлялись від латини як важливого провідника до скарбниці світової культури та науки. Латинська мова була основною й обов’язковою дисципліною у навчальних закладах багатьох країн світу: Німеччини, Італії, Англії, Франції та інших. В таких умовах вона дійсно стає практично міжнародною.

Зігравши значну роль у формуванні граматичної та лексичної структури сучасних європейських мов, латинська мова до сьогодні не втратила свого значення у формуванні наукової термінології, тому практично в усіх галузях сучасної науки неможливо обійтись без знань з неї.

У наш час знання латині потрібне спеціалістам різних галузей науки, скільки соціально-політичні, філологічні, математичні, технічні, медичні, юридичні та інші наукові терміни походять переважно з латинської мови.

Можливість вивчати латинську мову мають студенти Білоцерківського національного аграрного університету. Науково-педагогічні працівники кафедри іноземних мов (соціально – гуманітарний факультет) професійно викладають дисципліну – «латинська мова», при цьому забезпечують навчально-методичною літературою дану дисципліну, в основному власними виданнями, електронні варіанти яких розміщені в Інституційному репозитарії БНАУ.

Нещодавно вийшов з друку навчально – методичний посібник «Латинська мова», з – за авторства О.П.Цвид – Гром, кандидат філологічних наук, завідуюча кафедри.

   Цвид – Гром О.П. Латинська мова: навчально – методичний посібник для здобувачів вищої освіти галузі знань – 03 «Гуманітарні науки. – Біла Церква, 2023. – 350с.

Автор особисто завітала до наукової бібліотеки та передала до її фонду нове видання. Попри дорогоцінності часу, Олена Петрівна все ж таки найшла можливість для гармонійного спілкування, вказавши на цікаві моменти та факти із своєї авторської роботи, пов’язаних із латинською мовою. Як виясняється, вислів на гербі Білоцерківського національного аграрного університету «Veritas in profundo – Істина у глибині», що належить давногрецькому мудрецю –  філософу Демокріту, виписаний на латині.

Загально лінгвістичне та загальнокультурне значення латинської мови робить її вивчення органічним елементом гуманітарної освіти.

Детально про посібник читайте в розділі Нові надходження.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *