30 вересня – Всеукраїнський день бібліотек

30 вересня наукова бібліотека Білоцерківського національного аграрного університету відзначала Всеукраїнський день бібліотек!


Вже третій рік триває повномасштабна війна росії проти України, і перед нашим суспільством постали нові виклики. Перед бібліотеками, які в Україні завжди були центрами знань і освіти, в умовах війни повстали нові задачі, адже, як відмітив президент Володимир Зеленський «російські окупанти не лише прагнуть захопити наші території, а й воюють проти свободи, людяності, намагаються знищити нашу історію і культуру. Ворог вилучає вітчизняну літературу, спалює наші друковані видання, руйнує бібліотеки й книгарні, бо усвідомлює особливу роль українського слова, його цінність і силу в поширенні правди про Україну».

Тож поки військові відвойовують загарбані окупантами території на фронті, українські бібліотеки в цей нелегкий час працюють заради перемоги, стають потужним центром інформаційної боротьби, тримають інформаційний фронт, який по важливості стоїть поряд з військовим.


Виходячи з цього, наукова бібліотека БНАУ для свого інформаційного івенту, який провела з нагоди Всеукраїнського дня бібліотек, обрала тему « Бібліотеки освітянських закладів на варті інформаційного простору в реаліях сьогодення».


На захід завітали друзі – читачі, та всі, хто любить і підтримує бібліотеку: насамперед, це керівники Білоцерківського національного аграрного університету на чолі з ректором та головою постійної комісії з питань освіти, культури, духовності та релігії Київської обласної ради Шуст Оленою Анатоліївною; це представники від викладацького складу, студенти кожного факультету БНАУ та Білоцерківського Технолого-економічного фахового коледжу; бібліотекарі.

Всі кого ми раді зустрічати в нашій книгозбірні кожного дня!


Захід розпочався з приємного моменту – Олена Анатоліївна, насамперед, привітала з святом всіх присутніх, впевнившись, що в стінах бібліотеки зібралися прихильники книги і читання. Любов до книги властива українському народу здавна, а важливість бібліотек для національної освіти, науки та культури є очевидною для держави, адже бібліотека – це місце, де люди ростуть і розвиваються, стаючи свідомими громадянами майбутньої квітучої України.


Відмітивши вклад наукової бібліотеки в розвиток Університету, Ректорка вручила Подяки співробітникам книгозбірні з приємним «бонусом в конверті» та долучилася до безстрокової акції “Подаруй університетській бібліотеці сучасну українську книгу!”, передавши книги: “72. Записки комбата” Олександра Вдовиченка та мемуари Тари Вестовер – “Освічена”, значимі і цінні для неї особисто, з прагненням, щоб ці видання дійшли до кожного читача бібліотеки.


Читайте окремо: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid02EYyxyNKMTpLSFFyt3hPKoYRrzQdUxcww4X1YU3rBqstgupSis7YRpnxR8htBJ9P3l&id=100064125819446&notif_id=1727776959417571&notif_t=feedback_reaction_generic&ref=notif


Перший блок івенту «Формування медійної та інформаційної грамотності молодого покоління, як запоруки перемоги» презентувала завідуюча галузевим відділом Юлія Миколаївна Гурська, яка є координатором, започаткованого в науковій бібліотеці проекту: боротьба з російською пропагандою, фейками, дезінформацією; донесення та розповсюдження важливої, правдивої, перевіреної інформації студентській молоді та працівникам університету.


Блок №2 «Забезпечення навчального і наукового процесів в університеті якісними друкованими виданнями за авторства НПП БНАУ» був представлений яскравими, об’ємними виставками видань (підручники, навчально – методичні видання, монографії), авторами яких є науково – педагогічні працівники університету, які сприяють книгозабезпеченості навчального і наукового процесів в Університеті. Це найякісніші, найдостовірніші, найфаховіші видання, які займають значиме місце у бібліотечному фонді і є його гордістю.


Презентацію даного ресурсу та видавничої діяльності кожного факультету БНАУ проводили безпосередньо представники факультетів:


✅ЕКОНОМІЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ представив Заболотній В’ячеслав Сергійович, кандидат економічних наук, доцент кафедри обліку і оподаткування, заступник декана;

АГРОБІОЛОГІЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ – Єзерковська Людмила Вікторівна, кандидат с.-г. наук, доцент кафедри землеробства, агрохімії та грунтознавства;

БІОЛОГО – ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ – Гаюк Надія Володимирівна, доктор філософії, кафедра хімії;

✅ЕКОЛОГІЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ – Шулько Ольга Павлівна, кандидат сільськогосподарських наук, доцент кафедри екології та біотехнології;

✅ФАКУЛЬТЕТ ВЕТЕРИНАРНОЇ МЕДИЦИНИ – Козій Наталія Володимирівна, кандидат ветеринарних наук, доцент кафедри паразитології та фармакології;

✅СОЦІАЛЬНО-ГУМАНІТАРНИЙ ФАКУЛЬТЕТ – Римар Наталія Юріївна, кандидат філологічних наук, доцент, завідувач кафедри філології, педагогіки та методики викладання.


Формування національно-історичної свідомості та виховання патріотизму у молодого покоління завжди була невід’ємною складовою в діяльності бібліотек освітянських закладів, а зараз, в умовах військової агресії рф проти України, її важливість складно переоцінити. Тож Блок №3 «Головні пріоритети в роботі бібліотечного інформаційного центру ВСП ТЕФК БНАУ по вихованню у молоді української ідентичності»,
який представила провідний бібліотекар коледжу Костенко Наталія Миколаївна, був акцентований на досвіді діяльності закладу в цьому напрямку.


У воєнний час мистецтво і культура особливо підживлюють дух, надихають, а також утверджують і популяризують українське.
Заклади культури, мистецькі колективи, майстри українського слова і музики, об’єднавшись заради перемоги, впевнено тримають мистецький стрій, постійно підтверджуючи, що ми не лише сильна, а й талановита нація.


В завершальному блоці зустрічі – «Мистецтво тримає стрій на інформаційному фронті!» Наталія Володимирівна Булей (начальник відділу культмасової роботи університету, художній керівник студентського вокального ансамблю «Паляниця»)

з супроводом численних, барвистих фотографій розповіла про значимий вклад в справу захисту нашої держави, підняття духу у Захисників та наближення жаданої Перемоги й миру мистецьких колективів Білоцерківського НАУ й особливо студентського вокального ансамблю «Паляниця». Ансамбль неодноразово виїжджав з концертами в прифронтову зону (м. Мар’їнка, Донецька обл.), виступав перед військовослужбовцями з різних куточків України (Білої Церкви, Києва та області, Одеси тощо), дітьми зі Сходу на святі «День друзів», є учасником патріотично-благодійних акцій «З Україною в серці». Нещодавно колектив провів стрім-концерт, під час якого глядачі донатили на рахунок – «банку» для ЗСУ. На зібрані кошти було закуплено і передано до армії два дрони.

Всі присутні в залі визначили, що Інформаційний фронт в надійних руках, де всі разом, згуртовано, відповідально наближають Перемогу і Україна безсумнівно переможе.

По закінченню заходу бажаючі переглянули книжкову виставку «Учити розумному, доброму, вічному» про Університет, його історію і розвиток від самого коріння до сьогодення та трансформацію періодичних фахових видань БНАУ: Агробіологія, Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва, Економіка та управління АПК, Науковий вісник ветеринарної медицини. Для бібліотеки журнали є значним ресурсом в оперативному інформаційному забезпеченні користувачів бібліотеки. З цікавістю ознайомилися з ілюстративно – книжковими виставками, на яких були представленні видання із фондів наукової бібліотеки: «Наука бути українцем», «Мова – коріння нації», «Сузір’я видатних письменників».

Наукова бібліотека всім дякує за участь в заході! Працюємо заради вас – наших користувачів!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *