Навчальний посібник підготовки бакалаврів зі спеціальності 207 «Водні біоресурси та аквакультура»

Вченою радою Білоцерківського національного аграрного університету (Протокол №8 від 22.09.2022 року) затверджено до видання навчального посібника «Біологічні основи рибного господарства», рекомендованого для підготовки здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 207 «Водні біоресурси та аквакультура».

Біологічні основи рибного господарства: навчальний посібник / уклад. Н.Є.Гриневич, А.М.Трофимчук, М.М. Світельський, А.О.Слюсаренко, О.А.Хом’як, Н.М.Присяжнюк, В.С.Жарчинська, Ю.В.Осадча, О.В.Іщук; за ред. Н.Є.Гриневич . – Біла Церква, 2023. – 151с.

Навчальний посібник призначений для вивчення дисципліни «Біологічні основи рибного господарства», яка є базовою у підготовці фахівців за спеціальністю 207 «Водні біоресурси та аквакультура».

Матеріали дисципліни та навчального посібника для здобувачів вищої освіти відображають біологічні особливості; життєвий цикл основних і додаткових об’єктів рибництва: коропа, білого амура, білого товстолобика, строкатого товстолобика, стерляді, білуги, севрюги, весло носа північноамериканського, райдужної форелі, струмкової форелі, щуки звичайної, сома європейського, судака звичайного, лина;біологічні закономірності штучного відтворення, реакцію на різні чинники середовища і процеси інтенсифікації за розмноження, утримання і вирощування.

У результаті засвоєння програмного матеріалу майбутні фахівці набувають навичок проводити відбір об’єктів рибництва за швидкістю статевого дозрівання плідників, стресостійкістю, можливістю природного та штучного відтворення, рівню плодючості, спектру живлення, можливості годівлі, інтенсивності росту. Навчальний посібник знайомить із нейрогормональною регуляцією розмноження риб, основними завданнями та перспективами застосування методів гормональної стимуляції дозрівання плідників риб.

Інформативність посібника зосереджено на сучасному стані та перспективних напрямах розвитку галузі в Україні та світі; структурі та характеристиці сучасного рибного господарства; основних поняттях із вирощування риби в умовах ставового, індустріального, морського господарства, у природних умовах( перспективах впровадження у риборозведенні нетрадиційних об’єктів рибництва; принципи створення (конструювання) полі культур риб, для підвищення рибопродуктивності та зменшення евтрофікації водойм).

Укладачами видання є науково – педагогічні працівники Білоцерківського національного аграрного університету (кафедра іхтіології та зоології, завідуюча Гриневич Н.Є.: https://btsau.edu.ua/uk/content/profesorsko-vykladackyy-sklad-kafedry-ihtiologiyi-ta-zoologiyi) та Поліського національного університету:

Гриневич Наталія Євгеніївна, доктор ветеринарних наук, професор, Білоцерківський національний аграрний університет;

Трофимчук Алла Михайлівна, кандидат сільськогосподарських наук, доцент, Білоцерківський національний аграрний університет;

Світельський Микола Михайлович, кандидат сільськогосподарських наук, доцент, Поліський національний університет;

Слюсаренко Алла Олександрівна; кандидат ветеринарних наук, доцент, Білоцерківський національний аграрний університет;

Хом’як Олександр Андрійович, кандидат сільськогосподарських наук, доцент, Білоцерківський національний аграрний університет;

Присяжнюк Наталія Михайлівна, кандидат ветеринарних наук, доцент, Білоцерківський національний аграрний університет;

Жарчинська Валерія Сергіївна, асистент, Білоцерківський національний аграрний університет;

Осадча Юлія Василівна, асистент, Білоцерківський національний аграрний університет;

Іщук Оксана Василівна, кандидат сільськогосподарських наук, доцент, Поліський національний університет.

Електронний варіант видання розміщений в Інституційному репозитарії БНАУ: https://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/8160

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *