Голгофа голодної смерті: до Дня пам’яті жертв голодоморів

Мов стеблі, руки син простягає
і хліба в мами усе благає.
Але благання свого пташати
уже не чує стражденна мати …

В. Іванців «Стражденна мати»
.

В історії людства часто траплялися і жорстокі війни, і епідемії, і пандемії (одну із них – COVID-19 людство всієї планети переживає сьогодні). Але жодна з цих бід не була такою страхітливою, бо не була такою цілеспрямованою.
Наприкінці листопада, українці вшановують пам’ять про жертв однієї із найбільших світових трагедій – Голодомору 1932 – 1933 років. Пам’ять про нього пробила товщу всіляких заборон і фальсифікацій, щоб світ дізнався і здригнувся від нечуваного в її історії злочину, ім’я якому – геноцид проти українського народу.
Промайнуло вже більше восьмидесятиліть від тих сумних подій, здавалося, можна і забути найкривавішу трагедію людства…
«Голгофа голодної смерті» –  книжкова виставка, організована нашою бібліотекою, закликає кожного із нас згадати, і не забувати ті трагічні для нашої країни 1932 – 1933 роки.

Історичні документи, матеріали та енциклопедичні видання представлені на виставці дають змогу скласти уявлення про причини, розвиток і наслідки цієї трагедії для українського народу.
Наукова бібліотека БНАУ отримала добірку цих рідкісних книг від Музею Голодомору та Інституту дослідження Голодомору у рамках освітньо-патріотичного проєкту «Боротьба за свідомість». Це саме ті видання, які не можна придбати, бо їх немає у продажу.
Але кожен студент, науковець чи співробітник нашого університету, що цікавиться історією України, зможе вільно отримати до них доступ у науковій бібліотеці.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *