Беру тебе, як скарб в пісенній вроді, з джерел, що не міліють у народі

Мова – це духовний скарб нації, вона єднає людей та формує їх світогляд. Ми будуємо свою молоду, незалежну країну, і цього року будемо святкувати її 30-річну ювілейну дату. Хочемо , щоб нас визнавав світ, вивчаємо мови народів інших країн. Але ми українці, ми з вами живемо в Україні, а тому повинні знати, поважати та розмовляти своєю державною мовою. Адже наша рідна мова – це гарант нашої незалежності, безпеки та волі.
Напередодні святкування Міжнародного дня рідної мови, а це дата , яка відзначається щорічно 21 лютого починаючи з 2000 року, на агробіотехнологічному факультеті була проведена літературно-поетична година з дуже ліричною назвою «Беру тебе, як скарб в пісенній вроді, з джерел, що не міліють у народі».
Метою цього заходу було  виховання у студентів любові до рідного слова, поглиблення знань з української мови та формування їх культури мовлення.

Як нема без зірок небозводу
Як блакиті без сонця нема,
Так і мови нема без народу
І народу без мови нема …  / В. Забаштанський

Такими словами поета, звернулася до студентів-першокурсників Бєлєнька Т.П., завідувач галузевого відділу № 1 наукової бібліотеки. Підтверджуючи ці поетичні рядки вона розповіла, що мова така ж жива істота, як і народ, що її створив, і коли він забуде свою мову, то і помре душа його, а разом з нею і те, що його відрізняє від інших народів.
Мова є показником культури людини. Недаремно говорив Сократ: «Заговори, щоб я тебе побачив». На жаль, сьогодні ще не багато молодих людей, які  досконало володіють  українською мовою. І не звучить вона з їх вуст ні калиново, ні барвінково, а ні солов’їно.

У мовному диспуті з бібліотечним фахівцем студентська аудиторія дійшла згоди, що всі ці «лафа», «кайф», «кльово», «общага» і їм подібні слова із лексикону сучасної молоді – грубі, не властиві нашій щирій, привітній і лагідній рідній мові.
Говорити слід правильно, бо перед всіма нами стоїть відповідальне завдання: взяти все краще з надбання наших предків, щоб відродилася, розквітла Україна, щоб усміхнулася доля нашому народу.

Прикрашала мовознавчий захід, і збагачувала його українським друкованим словом, тематична виставка літератури: «Мово рідна, слово рідне!..». Бібліотекар ознайомила студентів з виданнями, які були представлені на виставці та зробила їх короткий огляд.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *