«Славний шлях до волі та незалежності»: до 30-річчя Незалежності Україні

Як немає кращого неба, ніж небо України, так і немає кращої землі, ніж Україна! Подивімось у синю вись неба, і думкою, як у тій чудовій пісні, полиньмо аж до Бога, і гляньмо на трепетну Землю. І відкриється нам на зелено-блакитному суцвітті планети край, що обрисами нагадує собою серце. Це – Україна!
24 серпня 1991 року, продовжуючи тисячолітню традицію державотворення в Україні, Верховна Рада Української Соціалістичної Республіки урочисто проголосила незалежність країни та створення самостійної української держави – України.
Промине зовсім небагато часу, і увесь український народ буде урочисто відзначати державне свято – 30-річчя з Дня Незалежності нашої молодої країни.

В циклі заходів до цієї знаменної події на художньому абонементі бібліотекарями  Назарухою Світланою Петрівною, Бабенко Надією Володимирівною та завідуючою галузевого відділу Бєлєнькою Тетяною Петрівною  була підготовлена ілюстрована книжкова виставка-хроніка: «Славний шлях до волі та незалежності» на якій представлені художні твори, історичні та публіцистичні матеріали про становлення нашої держави.

Книги про  мужніх, волелюбних, грізних воїнів – козаків рясніють образами і духовністю. Яскравим підтвердженням цього є твори П. Куліша, М. Старицького, П. Загребельного, Т. Шевченка, З. Тулуб, Р. Іваничука та багато інших. Українське козацтво в книгах названих авторів бере на себе велику історичну місію захисника інтересів українського народу, врятування його від фізичного і духовного винищення, зрештою, гаранта державного самоутвердження.
Актуальною залишається популяризація літературно-художніх творів доби української революції 1917-1921 рр. в яких утверджуються ідеали патріотизму, національно-культурного відродження України та зображується боротьба українського народу за свою незалежність. Це твори В. Винниченка, Ю. Горліс-Горського «Холодний яр», В. Шкляра «Чорний ворон», М. Негоди «Отаман Мамай», збірка «Крути» та інші.

Минуло багато років з часів ІІ Світової війни. Мільйони українців загинули у кровопролитних боях за наше сьогодення. Подвиг цих героїчних людей увіковічнили на сторінках своїх творів наші сучасні українські письменники, такі як: О. Довженко, О. Гончар, А. Дімаров, Ю. Збанацький та багато інших. Особливо хотілося б згадати книги нашого земляка В. Міняйла: «Посланець до живих», «Кров мого сина», «Останній рубіж». Динамічні, гостросюжетні романи та повісті про всі жахіття війни читаються на одному подиху.
Після трагічних подій на Майдані, обравши європейський вектор розвитку нашої країни, українці сьогодні захищають її незалежність і територіальну цілісність від російського агресора на Сході. На виставці представлені художні твори та збірки поезій, присвячені воїнам-захисникам нашої суверенної держави. Серед них: Т. Коломієць «Сповідь про сина», А. Марущак «Книга живих», роман фіналістки всеукраїнського конкурсу «Коронація слова» С. Талан «Ракурс».

Бібліотечні фахівці вважають, що ці твори повинен прочитати кожен сучасний українець, адже вони можуть слугувати для них яскравими прикладами мужності, патріотизму та відваги.
Ми обрали незалежність, бо є нащадками поколінь, які віками мріяли про Українську державу, здобували її волю своїм потом і кров’ю. Віримо, що над нами завжди сяятиме національний блакитно-жовтий прапор, і мільйонами голосів звучатиме гімн України. Любіть Україну, служіть Україні.

Слава Україні, Героям Слава!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *