Новий навчальний посібник в подарунок для бібліотеки!

Щедрим дарувальником для бібліотеки є професор Іван Дмитрович Примак, завідувач кафедри  землеробства, агрохімії та грунтознавства агробіотехнологічного факультету.
І. Д. Примак уже  подарував  чималу кількість наукових видань, підручників і навчальних посібників, автором чи співавтором яких він являється.
Серед них, цінними для поповнення бібліотечного фонду та необхідними  для забезпечення навчального процесів і наукових досліджень в університеті,  є:

Агрометеорологія  : навчальний посібник / І. Д. Примак, І. П. Гамалій, Г. І. Демидась та ін. ; за ред. І. Д. Примака. – Вінниця : Нілан-ЛТД, 2016. – 576 с.
Механічний обробіток грунту: історія, теорія, практика : навч. посіб. / І. Д. Примак, О. Б. Панченко, Л. В. Богатир та ін. ; за ред І.
Д. Примака. – Вінниця : ТОВ “ТРОРИ”, 2019. – 428 с.
Цілющі, отруйні і шкідливі бур’янисті рослини в землеробстві України  : навчальний посібник / І. Д. Примак, Н. П. Садовська, С. М. Левандовська та ін. ; за ред. І.
Д. Примака. – Вінниця : ТОВ “Нілан-ЛТД”, 2017. – 200 с. – Бібліогр.: с.197.  
Цілющі бур’янисті рослини: використання в медицині та ветеринарії : навчальний посібник / І. Д. Примак, (…), С. М. Левандовська, В. В. Скиба, О. Б. Панченко, Л. В. Богатир, В. М. Караульна, Н. М. Федорук, Ю. В. Федорук, І. А. Покотило, І. А. Панченко, В. С. Хахула. – Вінниця : ТВОРИ, 2019. – 232 с. – Бібліогр.: с.224-227.
Землеробство на еродованих грунтах: навчальний посібник / І. Д. Примак, О. Б. Панченко, Ю. В. Федорук та ін. ; за ред. І. Д. Примака. – Вінниця : ТОВ “ТВОРИ”, 2018. – 400 с. – Бібліогр.: с.394-396.
Землеробство: навчальний посібник / І. Д. Примак, Л. В. Єзерковська, Ю. В. Федорук та ін. ; за ред. І. Д. Примака. – Вінниця : ТОВ “ТВОРИ”, 2020. – 578 с.

(Анотації до видань дивитися в Електронному каталозі http://ek.btsau.edu.ua/ )

І от знову чудовий подарунок! На цей раз Іван Дмитрович передав 5 примірників навчального посібника, авторами якого є науковці Білоцерківського національного аграрного університету – Примак І. Д.(за редакцією), Федорук Ю. В., Карпук Л. М., Хахула В. С., Покотило І. А., Панченко Т. В., Павліченко А. А., Ображій С. В., Лозінська Т. П., Присяжнюк Н. М.; Національного університету біоресурсів і природокористування України – Косолап М. П.; ННЦ «Інститут землеробства НААН України» – Мартинюк І. В.

За сучасними підрахунками гербологів на орних землях України поширені 848 видів бур`янів, що призводить до втрати сільськогосподарської продукції. І захист сільгоспугідь від забур`янення займає значне місце в сукупній праці землероба.
Основними системами захисту посівів від бур`янів багато науковців і практиків вважають механічні та хімічні заходи. Разом з тим, сучасний стан забур`янення орних земель потребує доповнення традиційних агротехнічних заходів іншими, не менш ефективними способами контролювання бур`янів: хімічним, біологічним, фізичним, фітоценотичним та подібне.


Наукові основи управління бур’яновим компонентом агрофітоценозів України: навчальний посібник / І.Д. Примак, М.П. Косолап, І.В. Мартинюк та ін.; за ред. І.Д. Примака. – Вінниця: Твори, 2021. – 448 с.

Новий навчальний посібник стане в нагоді не тільки студентам, а й дослідникам і практикам-землеробам, так як в ньому викладені наукові і практичні основи управління бур’яновим компонентом агрофітоценозів у сучасних системах землеробства. Висвітлено походження, біологічні особливості, класифікацію бур’янистих рослин, а також організаційні, екологічні, фітоценотичні, карантинні, механічні, хімічні і біологічні заходи контролю забур’яненості сільськогосподарських угідь. Розглядаються алелопатичні взаємовідношення культурного і бур’янистого компонентів в агрофітоценозах. Показана агроекологічна ефективність сівозмін, механічного обробітку грунту, добрив і гербіцидів у системі управління бур’яновим компотентом агрофітоценозів.

Дякуємо Примаку Івану Дмитровичу за щедрі подарунки, сприяння в поповненні бібліотечного фонду університету навчальною і науковою літературою.

Авторам  посібника, які в простій і зрозумілій   формі висвітлили актуальну наукову тему, що дозволяє читання даного видання всіма охочими,  бажаємо подальших успіхів в науково-дослідній і видавничій діяльності.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *