Інформаційна година – онлайн «Екологічні та соціальні наслідки Чорнобильської катастрофи. 35 років потому»

26 квітня 1986 року світ здригнувся від вибуху на Чорнобильській атомній станції. Від тієї страшної квітневої ночі пройшло 35 років. Життя багатьох людей розмежувалось на до і після Чорнобиля. Вже з’явилось нове покоління, для якого Чорнобильська аварія стала явищем майже доісторичним, але про подолання її наслідків не можна говорити навіть через цих 35 років. Адже  зруйнований реактор майже місяць випромінював радіацію і, в результаті, майже 60 т. радіоактивних речовин піднялося в повітря. Надзвичайно великими були людські жертви: понад 600 тис. чоловік стали ліквідаторами аварії, отримавши високу дозу радіації. Недарма за Міжнародною шкалою ядерних подій Чорнобильську аварію визнали найбільшою у світі, і присвоїли їй 7-й рівень небезпеки.  
До вшанування цієї сумної дати  наукова бібліотека БНАУ разом з кафедрою безпеки життєдіяльності провели інформаційну годину «Екологічні та соціальні наслідки Чорнобильської катастрофи. 35 років потому». Завідувач кафедри Розпутній Олександр Іванович навів факти і цифри тих подій, проаналізував причини і масштаби катастрофи, стверджуючи, що Чорнобиль став для нас національною трагедією, величезною психологічною травмою, важкою ношею для економіки.

Ця трагедія зафіксована у безлічі книг, статей, документальних свідчень. Зав. відділом наукової бібліотеки Стрельченко Тетяна Петрівна зробила екскурс по сторінках літературних видань, представлених на книжковій виставці,  які описують саму катастрофу і наслідки, що вона спричинила.

Екологічні та соціальні наслідкиЧорнобильської катастрофи

Показано, що внесок українських учених у приборкання «мирного атома» Чорнобиля був не тільки вагомим, а й у багатьох випадках вирішальним. Негайно після аварії в Україні була сформована розвинута інфраструктура наукового супроводу робіт з моніторингу і сільськогосподарської реабілітації забруднених територій. Завдяки праці українських учених була розроблена концепція ведення сільськогосподарського виробництва на віддалений після аварії період та програми реабілітації вилучених з землекористування територій. Це також викладено в Oгляді літератури «Чорнобиль. Наслідки для довкілля».
Із кожної трагедії людство повинно винести урок на майбутнє, аби ніколи більше не зміг повторитись «Чорнобиль». Ми дедалі більше усвідомлюємо необхідність перетворення свого життя на безпечне, здорове та радісне. Мільйони гектарів забруднених радіацією земель, лісів та водойм, втрата здоров’я сотень тисяч людей, чисельні людські жертви та зруйновані долі – все це є переконливим доказом того, що мова про безпеку атомної енергетики – не більше як міф, який може надто дорого коштувати всьому людству.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *