Слава і честь Захисникам та Захисницям України: від козака до кіборга!

В переддень відзначення Дня захисників і захисниць України 14 жовтня, затвердженого Днем українського козацтва (Указ Президента України «Про День українського козацтва» від 07.08.1999 № 966/99) і Днем захисника України (Указ Президента України «Про День захисника України» від 14.10.2014 № 806) та перейменованого Верховною Радою на День захисників та захисниць України (Закон № 1643-ІХ, який парламент ухвалив 14 липня 2021 року) в читальній залі наукової бібліотеки було багатолюдно.

Центр патріотичного та правового виховання студентської молоді Білоцерківського НАУ при кафедрі соціально-гуманітарних наук ФПЛ провів Брейн-ринг «Славетна історія України!».

9 команд з представників студентства всіх факультетів – ерудитів, знавців історії, культури і літератури нашої країни, становлення та періодів розвитку українського війська,  його традиційі звитяг, виборювали звання найкращих. Визначити переможців в святковій  «битві» було нелегко, так як студенти володіють чималим арсеналом знань з літопису української землі й українського народу, пронизаного найлегендарнішим минулим, подвигами героїв, які захищали Україну від численних ворогів, боролися за її свободу в різні періоди.

Чимало питань було присвячено славному періоду козаччини, який тривав майже 300 років. Козацтво – це, звичайно, не вся історія України, але значна її сторінка, яка у свідомості студентської молоді асоціюється з такими поняттями, як військова честь, лицарська звитяга, мужність і героїзм у боротьбі з ворогом.

Переможців було вибрано, напевно, більше за активністю, кмітливістю в наданні відповідей на запитання ведучих Брейнг-рингу Ярмоли Олександра Володимировича та Великої Катерини Ігорівни, чим за їх правильністю, так, як їх було багато від усіх команд. Переможці були нагородженні грошовими подарунками, а представнику команди Економічного факультету –  знавцю іноземної мови країни, що входить до Європейського Союзу, в який інтегрується Україна було вручено приз від Інформаційного центру ЄС при БНАУ.

Керівник Центру патріотичного та правового виховання студентської молоді  БНАУ Людмила Миколаївна Мельник, викладачі Оксана Анатоліївна Хіцька, Наталія Володимирівна Вовкотруб, Василь Петрович Лясота для студентів першого курсу Факультету ветеринарної медицини провели виховну годину «Славна доблесть війська українського: від козака до кіборга», користуючись матеріалами книжкової виставки, яку підготували бібліотекарі галузевого відділу №1.

Василь Петрович Лясота, завідуючий кафедри факультету ветеринарної медицини, який є пошанованим всебічним митцем на українських теренах (кінорежесер, театральний артист та режисер, поет та виконавець сучасних та старовинних українських творів і власних в тому числі), в своїй  поетичній творчості  торкається багатьох тем нашого суспільства. Поряд з цим Поет також має ряд творів патріотичного напрямку, і безпосередньо присвячених козаччині та сучасному українському війську. Його вірші, такі, як до прикладу «Материнська сповідь» про найболючішу проблему сьогодення – воїнів-захисників України від російського агресора, до сліз розбурхують душі присутньої молоді, навіює переживання, але в той же час викликають почуття гордості за своїх ровесників і бажання захистити своїх рідних, свій народ, свою країну.

Сьогодні, коли коли на східних територіях України йде боротьба за її незалежність і суверенітет, ми, як ніколи маємо пам’ятати про тих, хто в різний час захищав нашу землю від ворога і охороняє її зараз.

Свято 14 жовтня, у день Покрови Пресвятої Богородиці, Українських Козаків, Захисників та Захисниць  України є Днем вшанування мужності,стійкості, бойового подвигу та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України в усі часи.

Сучасне українське військо шаленими темпами відроджує славні традиції княжих дружин Русі, Запорізьких козаків, воїнів повстанських армій, які протягом тисячоліть нарощували бойову славу України. Наші воїни, як їх пращури мужньо, стійко, сміливо і віддано захищають українську землю і її народ від ворогів і загарбників. Патріотизм до Батьківщини породжує у воїнів-захисників бажання стояти до кінця за кожен клаптик рідної землі, як то роблять українські Кіборги. Такі риси українського війська є найбільшим предметом гордості за них українським суспільством.

Патріотично-виховний Брейн-ринг, інформативно-виховна година, книжкова виставка являються основою для   формування в молодого покоління уявлення про мужність, героїзм, обов’язок і відповідальність перед Вітчизною, що в свою чергу викликає прагнення виховувати в собі волю, цілеспрямованість, моральну красу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *