11 лютого відзначається дуже важливе свято – Міжнародний день жінок і дівчат в науці

«Наука набуває жіночих рис. Зараз до жінки в науці почали ставитися більш ліберально…» – говорить докторка технічних наук, одна з найбільш цитованих науковиць світу Галина Клим. Сучасне суспільство прагне до  гендерної рівності, усі його складові зазнають відповідного реструктуруючого впливу – і наука не виняток. Хоча за сучасними даними ЮНЕСКО, жінки і дівчата, як і раніше, значно меншою мірою представлені в науковій сфері, ніж чоловіки: в середньому тільки 30% вчених в усьому світі – жінки. Українські ж науковиці, згідно прогресивних світових тенденцій, у кількісному співідношенні ілюструють більш втішні показники – в Україні жінок в науці 46%. Також, значно менше за своїх зарубіжних колег, українські дослідниці скаржаться і на гендерні стереотипи. Україна займає 12 місце за кількістю жінок-вчених в рейтингу серед 41 країни світу. Найбільше науковиць в галузі суспільних (65,8%), медичних (65,2%)  гуманітарних (60,3%) наук, в технічних науках – 34,1%.

Сьомий рік поспіль у всьому світі 11 лютого відзначається молоде, але дуже важливе свято – Міжнародний день жінок і дівчат в науці. Воно було засноване Генеральною Асамблеєю ООН у 2016 році з метою забезпечення повного і рівноправного доступу до науки для жінок і дівчат та їх участі в ній. Це свято покликане нагадати світовій спільноті про те, що жінки відіграють важливу роль у науковій і технологічній спільноті, а також заохочувати жінок і дівчат до наукової діяльності. Генеральний секретар ООН Антоніу Гуттереш зазначив: «Потрібно прагнути до того, щоб кожна дівчинка, де б вона не знаходилась, мала можливість втілювати свої мрії, досягати розквіту сил і здійснювати свій внесок у забезпечення стабільного майбутнього для всього людства».

Наукова спільнота Білоцерківського національного аграрного університету ілюструє прогресивний поступальний рух у сфері сприяння наукової діяльності жінок. На всіх, без виключення, кафедрах університету здійснюють наукові дослідження жінки, досягаючи вагомих результатів в багатьох галузях науки. Наукові праці дослідниць університету публікуються у фахових, наукових, міжнародних виданнях, сприяючи поширенню наукової думки та популяризації статусу-жінки науковця.

Галузевий відділ № 1 наукової бібліотеки організував виставку найбільш вагомих наукових досягнень прекрасної половини наукового колективу агробіотехнологічного та економічного факультетів, присвячену Міжнародному дню жінок та дівчат у науці.

Експозиція включає наукові монографії, підручники, навчальні посібники та наукові піблікації у фахових виданнях. Серед них очільне місце займають розробки ректора БНАУ – доктора економічних наук, професора Шуст О. А. Високого звання доктора наук досягнула ціла плеяда науковиць обох факультетів, зокрема: Варченко О. М. – доктор економічних наук, Гринчук Ю. С. – доктор економічних наук, Сокольська Т. В. – доктор економічних наук, Сатир Л. М. – доктор економічних наук, Дегтярьова І. О. – доктор наук з державного управління, Марченко А. Б. – доктор сільськогоподарських наук, Іщук А. П. – доктор біологічних наук, Карпук Л. М. – доктор сільськогоподарських наук. Виставка включає також дослідження інших науковиць  згаданих факультетів, чиї розробки збагачують навчальний процес та відкривають нові наукові горизонти, надихаючи студенток на наукові звершення.

Запрошуємо усіх бажаючих відвідати виставку після послаблення карантинних обмежень.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *