В науковій бібліотеці новий навчальний посібник для вивчення дисципліни «Біогеохімії»

Постійний дарувальник – завідуюча кафедри хімії Цехмістренко Світлана Іванівна (див. детальніше в розділі Дарувальники) передала до бібліотечного фонду щойно виданий навчальний посібник:

   Основи біогеохімії: навчальний посібник / С.І. Цехмістренко, Н.В. Пономаренко, В.М. Поліщук, С.А. Поліщук, О.С. Цехмістренко; за ред.. С.І. Цехмістренко. – Біла Церква, 2023. – 183 с.

Біогеохімія – комплексна наукова дисципліна на межі біології і геохімії, що вивчає хімічний склад живих організмів та їх участь у геохімічних процесах, які відбуваються в біосфері Землі.

У посібнику викладено теоретичні основи біогеохімії: розглянуто основні напрямки розвитку науки, описано основні положення В.І.Вернадського (основоположника біогеохімії) про біосферу як вищу природну систему, охарактеризовано основні цикли біогеохімічних колообігів хімічних елементів у природі, їх фізіологічна роль, значення у виникненні ендемічних провінцій та едемій.

Наведені дані про сучасні методи аналізу в біогеохімії. Представлені лабораторні та практичні роботи виконуються за доступними методиками досліджень різних об’єктів біосфери і компонентів навколишнього середовища. Подані приклади тестових завдань для самоперевірки знань, умінь та навичок студентів.

Посібник створено згідно із програмою навчальної дисципліни для підготовки спеціалістів в аграрних вищих навчальних закладах. До видання затверджений Вченою радою Білоцерківського НАУ (протокол №4 від 25.05.2022р.).

Рекомендовано для студентів – екологів, а також для фахівців суміжних спеціальностей, які займаються питаннями загальної екології, геохімії, екологічної безпеки та техногенного забруднення території України.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *