Вийшов з друку навчальний посібник для вивчення «Основ бджільництва» на Агробіотехнологічному факультеті БНАУ

Бджільництво – галузь сільського виробництва, яка займається розвеленням бджіл та отримання від них цінного продукту харчування – меду. Крім того, на пасіках одержують віск, квітковий пилок, прополіс, маточне молочко, бджолину отруту.

Українське бджільництво – високорозвинена галузь, яка має довгу історію ще з доби Київської Русі. Нині Україна є одним із світових лідерів виробництва меду і продуктів бджільництва.

Для підвищення якості підготовки спеціалістів і їх компетентності у навчальні плани Агробіотехнологічного факультету введено теоретичний курс «Основи бджільництва» загальним обсягом 120 годин, з яких 28 – відведено на лекції, 28 – практичні та 64 години на самостійну роботу.

Ведучий курсу – Микола Владиславович Лозінський, кандидат с. – г. наук, завідуючий кафедри генетики, селекції і насінництва сільськогосподарських культур, який спільно з співробітниками кафедри підготували та видали навчальний посібник (затверджений науково – методичною комісією БНАУ (протокол №8 від 24.06.2021р.)) для самостійного вивчення курсу студентами факультету.

Основи бджільництва: навчальний посібник (для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти зі спеціальності 201 – Агрономія) / уклад. М.В.Лозінський, В.І.Глеваський, О.М.Яковенко, Г.Л.Устинова. – Біла Церква, 2023. – 148с.

Курс поділено на 4 модулі, за кожним з яких студентам пропонуються теми практичних занять та порядок їх опрацювання. Охоплено основні питання, пов’язані з вивченням біології бджолиної сім’ї, порід бджіл, їх розведення, утримання, організації медозбору і запилення ентомофільних рослин сільськогосподарських культур, захворювання бджіл та характеристики продуктів бджільництва і технології їх виробництва.

Заняття виконується кожним студентом самостійно відповідно до вимог навчального посібника.

В змісті навчального посібника наявний список літератури, який автори пропонують для поглибленого вивчення питання з основ бджільництва.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *