Нове надходження до бібліотечного фонду з біохімії пташиного яйця

   «Знайшов я кулю, розбив її, а там срібло і золото. Що це?» Нескладно відгадати цю дитячу загадку. Це яйце.

   Пташине яйце – це гігантська яйцеклітина, яка захищена від зовнішнього середовища та його впливу шкарлупою овальної форми, містить сукупність білка й жовтка, з яких утворюється та розвивається зародок.

   З найдавніших часів і до наших днів яйце служить їжею людині. Населення всієї земної кулі використовує в харчуванні різноманітні види яєць, однак найбільшого поширення набули курячі яйця.

   Дієтологи вважають їх найдосконалішим натуральним продуктом й найпоживнішим продуктом на планеті. У яйці багато повноцінного білка та жиру, різних вітамінів та мінеральних речовин. Це маленька «комора» високоефективних сполук, які рідко зустрічаються в інших харчових продуктах.

   При такій значимості яйця існує необхідність вивчення його фізико-хімічного складу, властивостей та умов зберігання.

   Вченою радою Білоцерківського національного аграрного університету затверджено (протокол №6 від 29.06.2023р.) видавництво навчального посібника «Біохімія пташиного яйця», рекомендованого для здобувачів навчальних закладів освіти зі спеціальностей: «Технологія виробництва та переробки продукції тваринництва», «Харчові технології», «Біотехнології та біоінженерія», «Готельно-ресторанна справа», «Ветеринарна медицина».

   Цехмістренко С.І. , Цехмістренко О.С. Біохімія пташиного яйця: Навч. посібник / С.І.Цехмістренко, О.С. Цехмістренко.- Біла Церква, 2023.- 152с.

   Авторами С.І.Цехмістренко та О.С.Цехмістренко у виданні викладені фундаментальні питання з біохімії пташиного яйця. Представлені будова пташиного яйця, хімічний склад, функціонально-технологічні властивості, а також аналізуються чинники, що на них впливають. Розглянуто біосинтез складових компонентів яйця, утворення жовтка, білка та шкарлупи. У навчальний посібник включений розділ із біохімічних змін у пташиному яйці за різних способів зберігання.

   Зміст посібника складається з Вступу, 6-ти Розділів, Перелік рекомендованої літератури, вивченою авторами і використаною при підготовці видання, Короткого словника біологічних термінів, Предметного покажчика.

   Рецензенти:

   Гунчак А.В., д-р с.-г. наук, ст..наук.співробітник, зав.лабораторії фізіології і біохімії живлення птиці Інституту тварин НААН України;

   Данченко О.О., д-р с.-г. наук, професор кафедри харчових технологій та готельно-ресторанної справи Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного;

   Бітюцький В.С., д-р с.-г. наук, професор, зав.кафедри екології та біотехнології Білоцерківського національного аграрного університету.

   УДК 577.1:637.4:591.564(075.8)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *