21 лютого – Міжнародний день рідної мови

“Мова – втілення думки. Що багатша думка – то багатша мова.

Любімо її, вивчаймо її, розвиваймо її! Борімося за красу мови,

за правильність мови, за багатство мови.” М. Рильський.

21 лютого кожного року весь світ відзначає День рідної мови – свято, запроваджене у 1999 р. ЮНЕСКО з метою захисту мовної і культурної різноманітності.

Білоцерківський національний аграрний університет приєднується до святкування разом з усією освітньо-науковою спільнотою України. Ректор Олена Анатоліївна Шуст привітала всю академічну спільноту університету з знаковим для України Днем, наголосивши, що українська мова – генетичний код нації.

В Україні питання мовної ідентичності не втрачає своєї актуальності – мова формує і розвиває націю, розширюючи її суспільні горизонти. Мова – це живий організм, вона росте, розцвітає, обумовлюючи об’єднання, тісний взаємозв’язок та розвиток людської спільноти, яка нею спілкується.

Взаємодія мови та її носіїв є двосторонньою, тому багатство та поширення мови безпосередньо залежить від людей, які нею спілкуються. Саме тому процес дослідження рідної мови не може бути остаточно завершеним – її різноманітність, якісне зростання, розвиток – це невпинна праця людей. Системна багатогранність та структурна динамічність української мови зумовлює широкий простір для її дослідження.

Наукова бібліотека БНАУ з нагоди свята пропонує добірку наукової та навчальної літератури, що відкриває можливості для наукових пошуків на теренах рідної мови та сприяє розширенню особистісних мовних горизонтів. У експозиції представлена література для дослідження історії розвитку української літературної мови, її етимології та, зокрема, її викристалізації з старослов’янського мовного масиву.

Ряд експонованих видань дозволяють заглибитись у граматичні, морфологічні, синтаксичні, фразеологічні, орфографічні та стилістичні аспекти вивчення української мови, а також підвищити власний рівень грамотності. Література для освоєння тонкощів ділового мовлення та української мови за професійним спрямуванням дозволить фахівцям вивести рідну мову в активний простір її щоденного галузевого функціонування.

Виставка “Мова -коріння нації” представлена для ознайомлення у читальній залі Наукової бібліотеки.

Гурська Ю.М., завідуюча галузевим відділом №1

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *