9 листопада – День української писемності та мови

Мова – найбільше надбання і скарб будь-якого народу. Тисячолітній досвід переконливо доводить, що занепад мови – це зникнення нації.
Із здобуттям Україною незалежності, одним із найважливіших завдань, що постало перед державою, було створення всебічних умов для збереження, розвитку і утвердження української мови як державної.

Указом Президента України 6 листопада 1997 року було встановлено День української писемності та мови.  Його відзначення спрямоване на підтримку рідної мови, привернення уваги світового українства до проблем української мови, її вивчення та розвиток, пропаганди і популяризації  та водночас демонстрацію краси й багатства, літературної довершеності мови українського народу. Це свято гуртує усіх нас на шляху відродження духовності, зміцнення державності, формування громадського світогляду. Адже кожен народ відбувся лише тоді, коли усвідомив себе у рідному слові.

День української писемності та мови  відзначається щороку 9 листопада в честь Преподобного Нестора Літописця – послідовника творців слов`янської писемності Кирила та Мефодія. Дослідники вважають, що саме з Нестора – першого історика Київської Русі, мислителя, письменника-агіографа і починається писемна українська мова.

Наукова бібліотека щорічно долучається до відзначення цього Дня різноманітними заходами.  Цього року галузевим відділом №4 підготовлено віртуальну виставку-огляд:
«Яке прекрасне, рідне слово!»*
В ній представлена література із фонду бібліотеки факультету права та лінгвістики, а саме: словники, підручники по діловому мовленню в різних галузях, граматиці та фразеології сучасної українській мови, наукові фахові періодичні видання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *