Віддай свій голос природі! Доєднуйся до Години Землі!

Наявність слідів техногенної катастрофи на нашій планеті – незаперечний факт, і яким  буде для нас, жителів планети Земля,  ХХІ століття , залежить від нас із вами. Настав час зрозуміти, що ми з вами – лише частка природи, і саме її правилами ми повинні керуватись у повсякденному житті. Не владарювати над природою, а співпрацювати з нею, бути не царем природи, а її невід’ємною часткою. Настав час активних дій, щоб об’єднатися заради світлого майбутнього.

Тому у різних країнах на різних континентах стали організовуватися всілякі природоохоронні та екологічні товариства, організації і структури, проводитися ряд акцій та заходів по залученню уваги широкої громадськості до проблем природи та екології. Так виникла і організація WWF – World Wide Fund for Nature (Всесвітній фонд природи).
Ця організація спільно з австралійським виданням «The Sydney Morning Herald» наприкінці березня 2007-го року провела цікаву і показову екологічну акцію: близько 2100 фірм і компаній австралійського міста Сідней, а також понад 2,2 млн. його жителів вимкнули освітлення на одну годину . За цей час енергоспоживання міста було скорочено більше ніж на 10%, що в свою чергу сприяло і скороченню викидів вуглекислого газу в атмосферу. Ідея сподобалась, прийняла щорічний характер і стала популярною в багатьох країнах світу. У 2012-му році в цій акції брало участь вже 147 країн і понад 5,4 тис. міст і населених пунктів.

Кожного року в останню субботу березня відбувається символічне відключення світла на одну годину  у домівках, офісах та біля визначних місць і споруд світу. Згасають Лондонське око, театр Сіднею, єгипетські піраміди,  Колізей у Римі, як символи надії на активні дії кожного з нас заради поміркованого, дружнього ставлення  до природи світу. 
В Україні Година Землі об’єднала понад 80 міст, сотні організацій, бізнесів та навчальних закладів. Зовнішнє освітлення вже згасало на Хрещатику, біля Софійського та Михайлівського соборів, Театру опери та балету в Одесі, Свято-Успенського собору в Полтаві, Тернопільського та Луцького замків. Свічки запалали в тисячах домівок та ресторанах, відбулись акустичні концерти, вогняні шоу, перегляди фільмів на екологічну тематику, еко-ярмарки та велопробіги. 

Долучаючись до акції, галузевий відділ наукової бібліотеки БНАУ №3 підготував тематичну експозицію книг, щоб закликати людей бути уважними до тендітного і вразливого довкілля планети Земля.

У книгах, представлених на виставці відображено результати наукових досліджень з питань екології, енергозбереження та проблеми утилізації промислових та побутових відходів; забруднення навколишнього середовища в умовах промислових міст; ресурсозбереження та раціонального використання ресурсів; впливу урбанізації на навколишнє середовище; стану екологічної освіти та популяризації екологічних знань.

Бібліотека закликає кожного – давайте більше уваги приділяти екології та охороняти навколишнє природне середовище, давайте, подорожуючи Україною і світом, не залишати сміття де нам заманеться, давайте викидати будь які відходи у спеціально відведені місця, сортуючи його, що полегшить переробку і утилізацію.
Давайте приєднаємось до міжнародної акції Година Землі  і 27 березня вимкнем світло о 20:30 на одну годину, щоб відчути себе дітьми цієї неймовірної планети.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *