23 квітня – Всесвітній день книги і авторського права

Книга – це джерело освіти, знання і якщо  збагачення, то збагачення культурного і душевного. (Максим Рильський ).

В цивілізованому світі КНИГА являється не тільки джерелом знань та інформації, а й інструментом формування суспільної свідомості, духовного збагачення людства, збереження духовно-культурних цінностей, передаючи життєвий та історичний досвід від покоління до наступного покоління. Книзі в усі часи відводиться значне місце в суспільстві.
Як данина уваги і шани до книг та авторів – заснування Генеральною конференцією ЮНЕСКО на 28-й сесії ЮНЕСКО 1995 року Всесвітнього дня книги і авторського права, який щорічно відзначається з 1996 року 23 квітня.

Чудова традиція святкування Дня книги народилась в Каталонії, де 23 квітня традиційно, на День Юрія, жінки купували книги і дарили їх чоловікам, а ті віддячували жінкам трояндами. Цього дня також було прийнято дарувати книги близьким.
Однак, серйознішою причиною для вибору саме цієї дати послужило те, що в цей знаковий день покинули світ або прийшли в нього знамениті і відомі літературні генії: Мігель Сервантес, Вільям Шекспір, Лопе де Вега, Моріс Дрюон, та ін. До названих можна також зарахувати Михайла Коцюбинського, Григорія Тютюнника, Василя Земляка, Олександра Гаврилюка, Андрія Куркова.

Кожного року за ініціативою ЮНЕСКО обирається Всесвітня столиця книги. Такими вже були Мадрид, Александрія, Нью-Делі, Антверпен, Монреаль, Турин, Богота, Амстердам, Бейрут, Любляна, Буенос-Айрес, Єреван, Бангкок та інші. В цьому році такою оголошено  місто Тбілісі (Грузія). Вибір книжкових столиць – частина зусиль ЮНЕСКО з популяризації книг і читання.
Нині Всесвітній день книги й авторського права святкують у 190 країнах світу, щоб  в черговий раз наголосити на фундаментальній важливості книжки та її незамінності в інформаційному суспільстві. На сучасному етапі розвитку Інтернету та цифрових технологій, книга все рівно залишається ефективним інструментом передачі інформації з усіх сфер людської діяльності і, що головне, незамінним супутником людини, її порадником, всезнаючим помічником, невичерпним джерелом мудрості.

Своїм святом цей день вважають автори, видавці, вчителі, бібліотекарі та всі, хто причетний до книжкової справи та призивають цього дня купувати, дарувати, читати книжки.
Бібліотекарі наукової бібліотеки БНАУ радять звернути увагу на книги, котрі можна назвати очима історії, якими ми дивимося в минуле і які допоможуть оцінити сучасні події.
Своє 30-річчя Незалежності наша країна зустрічає зі зброєю в руках. Війна на сході України не залишає байдужим українське суспільство, а митці, журналісти та свідки подій не можуть мовчати. На тлі військових подій написано більше п’ятисот книг, які мають стати на заваді жорстокості, несправедливості й насиллю, врятувати наш неповторний світ.
Поступово документальні твори змінюються художніми романами, збірками оповідань та віршів.  Їх переводять на мови світу, знімають фільми по Їх сюжетах.

Пропонуємо вашій увазі Віртуальний огляд «Очима історії», де представлена різножанрова сучасна українська література, яка надає можливісь подивитися на все очима учасників подій на сході України: військових, волонтерів, журналістів, блогерів, переселенців.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *