Україна – країна, де варто жити: Біосферний заповідник «Асканія-Нова»

Україна – унікальна країна за своєю природою, має тисячі дивовижних місцевостей! У Карпатах заворожують одні з останніх первісних лісів. На півночі красується Полісся – найбільший у Європі природний заплавний ландшафт із озерами, великими болотами і лісами. На півдні захоплюють красою степи та морське узбережжя. Ці найкрасивіші та найбільш збережені природні території потребують захисту і відновлення. Саме для цього створються об’єкти природно-заповідного фонду.

Перлиною цього фонду по-праву вважається біосферний заповідник «Асканія-Нова» – найстаріший степовий резерват світу, одне з 7 природних чудес України, що входить в сотню найвідоміших заповідних територій планети. У цьому році виповнилось 100 років як Асканія-Нова була проголошена Державним степовим заповідником України.

Це найстаріший степовий біосферний заповідник планети та найбільша європейська степова заповідна територія. В Асканії поєдналися цілинний таврійський степ і мрія людини створити щось надзвичайне. Тут зростають унікальні рослини, гніздяться рідкісні птахи та живуть тварини з різних континентів. На території заповідника розташований один з найкращих дендропарків України, який функціонує завдяки складній зрошувальній системі, орнітопарк, ботанічний сад та зоопарк. Але зоопарк не в такому форматі, як ми звикли бачити. Люди тут лише гості, більша його частина – заборонена зона, щоб людина не заважала природі. І разом з тим біосферний заповідник «Асканія-Нова»— вагома складова туристичного потенціалу України. Адже для кожного відвідувача Асканія відкриває можливість побачити не тільки дендропарк і зоопарк, але ще й цілинний степ. Він зберіг свою первинну недоторканність. Тут можна побачити тварин в їх природній іпостасі, відчути себе учасником екзотичного сафарі.

Завідуюча галузевого відділу наукової бібліотеки Тетяна Петрівна Стрельченко підготувала віртуальну екскурсію до цього мальовничого куточка із неймовірною природою, який варто побачити на власні очі. Презентація ТУТ

Подорожуючи біосферним заповідником «Асканія-Нова», нехай навіть віртуально, відчуваєш гордість за нашу землю, її багатства.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *