Трагедія Бабиного Яру: без права на забуття

Кожного року 29 вересня в Україні та світі відмічається День пам`яті жертв Бабиного Яру.

Цьогоріч виповнюється 80 років страшної трагедії Другої світової війни на території України, коли починаючи з 29-30 вересня 1941 року окупанти Києва- війська Гітлера почали масовий розстріл беззбройних жителів міста, військополонених,  євреїв та циган, пацієнтів психічних лікарень, а також партійних активістів, підпільників, членів Організації українських націоналістів, заручників, «саботажників», порушників комендантської години та інших людей, що не схилили голови перед ворогом.

Для массових вбивств окупанти вибрали Бабин Яр – один з найбільших на території Києва ярів (завдовжки – 2,5 км, завглибшки – від 10 до 50 метрів), щоб сховати тут тисячі трупів. Починаючи з 29-30 вересня і продовжуючи 1,2,8 і 11 жовтня гітлерівські нацисти  в Бабиному Яру розстріляли і засипали землею 70 тисяч людей, серед яких більше 50 тисяч були євреї, в тому числі жінки і діти. Загальна ж кількість жертв в Бабиному Яру за час окупації 1941-1943 р.р. сягнула 200 тисяч.

Сталінська та неосталінська тоталітарні системи в силу своєї ідеологічної і національної упередженості замовчували масштаби київської трагедії, фальсифікували і викривлювали її, і зрештою намагались залишити правду Бабиного Яру серед маловідомих сторінок історії.

Першими заборонену тему підняли письменники Віктор Некрасов і Анатолій Кузнєцов. А дисидент Іван Дзюба в річницю розстрілів в 1966 році, виступаючи перед учасниками скорботної церемонії, назвав Бабин Яр “спільною трагедією єврейського та українського народів”. Поряд з Освенцимом Бабин Яр став моторошним символом Голокосту і свідченням того, до чого призводять людиноненависницькі погляди. У ланцюгу українських трагедій Бабин Яр залишається не дослідженою до кінця  темою. Однак і історики, і митці не залишають її поза стороною.

На книжковій виставці «Бабин Яр – подих вічного болю», що розміщена в науковій бібліотеці представлені історичні матеріали та твори українських та російських письменників і поетів, присвячені тематиці трагічних подій.

Сьогодні необхідно говорити про цю страхітливу подію, щоб віддати шану загиблим, щоб усвідомити цінність людського життя і більше не допустити нових Бабиних Ярів.

Сьогодні необхідно вивчати київську трагедію, щоб навчитися захищати себе, свою Батьківщину, свої цінності й у жодному разі не допустити гуманітарних катастроф, злочинів проти людства й людяності. Пам’ять про трагедію Бабиного Яру і її жертв в Україні відзначається на державному рівні. На місці гігантської братської могили в 2007 році був створений “Національний історико-меморіальний заповідник “Бабин Яр”.
До 80-х роковин трагедії в Бабиному Яру відбудеться церемонія і інші пам’ятні заходи.

В Білоцерківському національному аграрному університеті на всіх факультетах проходять виховні години до Дня пам`яті жертв Бабиного Яру.

Запрошуємо до наукової бібліотеки на перегляд книжкової виставки.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *