Виставка-портрет “Вчені, яким завдячує зоотехнічна наука”

В жовтні цього року виповнюється 150 років з дня народження  видатного вченого, одного із засновників зоотехнічної дослідної справи Михайла Федоровича Іванова.

Ім’я Михайла Федоровича широко відомо не тільки серед фахівців тваринницької галузі, а й широкої громадськості країни. Це ім’я часто використовують, коли необхідно підтвердження наукової достовірності тих чи інших фактів.І все це має виправдане значення та обґрунтування. Адже Михайло Федорович увійшов в історію зооінженерної науки як автор наукової методики виведення нових порід овець і свиней, як видатний селекціонер, який створив нові високопродуктивні породи тварин (українську степову білу породу свиней і асканійську тонкорунну породу овець).

Відзначився він також як творець нової галузі знання –смушкознавство, як сміливий новатор, що активно брав участь у вирішенні багатьох проблем тваринництва, як чудовий професор-педагог. Педагогічна діяльність М.Ф.Іванова  не обмежувалася роботою тільки на кафедрах вузів, він активно працював в системі різноманітних курсів. З-під його пера вийшло понад 200 наукових праць, класичних підручників, що відрізняються простотою, ясністю і глибиною наукового викладу.У своїх наукових працях Іванов підкреслював величезну роль факторів годівлі і усього комплексу умов розведення тварин для отримання від них бажаної продуктивності.

За його ініціативою і під його керівництвом в 1925 році була організована зоотехнічна  дослідна станція в заповіднику “Асканія-Нова”, в подальшому реорганізована у Всесоюзний інститут гібридизації та акліматизації тварин, що носить ім’я М. Ф. Іванова. Робота Іванова в “Асканія-Нова” – найяскравіша сторінка його діяльності. Тут він створив нові породи овець і свиней, цінні племінні стада тварин.

В науковій бібліотеці БНАУ в честь ювілею була оформлена виставка-портрет «Вчені, яким завдячує зоотехнічна наука».

Наукова спадщина М. Ф. Іванова представлена в нашій бібліотеці зібраннями творів вченого різних років видання. Багато чого з його наукових розробок сміливо можна рекомендувати для сучасної зооінженерної роботи.

Зав. галузевим відділом бібліотеки Стрельченко Т. П.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *