Голодомор: гіркі жнива скорботи (до дня пам’яті жертв Голодомору)

Щороку четертої суботи листопада (згідно Указу Президента України № 1310/98 від 26 листопада 1998 р.) ми вшановуємо пам’ять жертв Голодомору 1932-1933 рр. Цьогоріч ця скорботна подія припала на 27 листопада.

Голодомор – це геноцид українського народу, вчинений комуністичним тоталітарним режимом з метою часткового чи повного знищення українців як нації. Це визначення випливає із конвенції ООН від 9 грудня 1948 р. «Про запобігання злочину геноциду і покарання за нього» та Закону України «Про Голодомор 1932-1933 років в Україні» від 2006 р. Інструментом втілення геноциду став штучний масовий голод, організований та втілений керівництвом комуністичної партії Радянського Союзу та Радянської України, що спричинив загибель мільйонів українців УРСР та Кубані.

Сьогодні вшанування пам’яті жертв Голодомору є не тільки актом скорботи, мова  вже йде про боротьбу за незалежність України, яка досі триває. Це мусить стати нагадуванням для нинішнього покоління борців за територіальну цілісність України, що вони є представниками нації, яку Росія неодноразово намагалася знищити різними способами впродовж століть. Зараз точиться неоголошена війна четвертого покоління з Росією, де невійськові чинники (інформаційні, економічні, політичні та релігійні) мають мало не визначальний характер. Пасивна інформаційна агресія з боку Москви розпочалася значно раніше за 2014 р. – ми бачимо її у замовчуванні більшовицьких злочинів проти мирного населення, перекручуванні цифр і фактів про голодомори 1921-1923 рр., 1932-1933 рр. та 1946-1947 рр. та ін. Зараз дуже важливо не тільки оплакувати жертв геноциду українського народу, а й відновити – крок за кроком – історичну справедливість, викриваючи правду та спростовувючи неправдиві заяви Кремля про неврожаї того періоду, встановлюючи точні цифри загиблих, виявляючи та передаючи музеям артефакти, сімейні реліквії 1920-1930 рр., сприяючи цим формуванню та зміцненню історичної пам’яті про мільйони українців, які померли чи постраждали від сталінського терору.

Книжкова виставка «Голодомор: гіркі жнива скорботи», представлена науковою бібліотекою БНАУ, спрямована на широке коло користувачів для роз’яснення важливості особистого внеску кожного громадянина у творення історичної пам’яті нації та реалізації пошуків історичної справедливості. Фонд Наукової бібліотеки БНАУ поповнений добіркою рідкісних видань від Музею Голодомору та Інституту дослідження Голодомору у рамках освітньо-патріотичного проєкту «Боротьба за свідомість». Матеріали виставки інформують про трагічні історичні події 1930 рр., включають дослідження українських та закордонних науковців на тему Голодомору, містять статистичну, історичну та архівну інформацію про причини, перебіг і наслідки найстрашнішої трагедії в історії українського народу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *