Навчальний посібник по методах виявлення, збору та обліку комах

Для прийняття обґрунтованих рішень у захисті і карантині рослин, а також у природно-заповідній справі дуже важливо методично правильно проводити моніторинг ентомофауни агро- та біоценозів.

Важливим етапом у роботі ентомолога є організація первинної обробки зібраного ентомологічного матеріалу, умертвіння комах і первинна обробка матеріалу, його етикетування, виготовлення препаратів,їх транспортування. Необхідно вміти працювати із зимуючими фазами шкідників та зберігати ентомологічний матеріал в консервувальних рідинах. Під час виготовлення ентомологічних колекцій треба вміти їх відповідно оформлювати і зберігати, особливо від пошкодження шкідниками.

У навчальному посібнику: Станкевич С.В., Горновська С.В. Методи виявлення, збору та зберігання комах: навч.посібник. – Житомир: Видавництво «Рута». – 140с. авторами детально описано традиційні і сучасні методи виявлення комах, особливості обліку збору комах з різних рядів, обладнання та приклади для їх обліку і розглянуто шляхи їх удосконалення. Окремо розглянуто методи визначення зараженості зерна шкідниками.

Тож видання буде корисним фахівцям із захисту рослин, науковим співробітникам і агрономам господарств різних форм власності, слухачам закладів післядипломної освіти, викладачам, здобувачам біологічних та сільськогосподарських спеціальностей закладів вищої освіти, а також усім тим, кого цікавить екологічно орієнтований захист рослин.

Навчальний посібник «Методи виявлення, збору та зберігання комах» рекомендований Вченою радою Білоцерківського національного аграрного університету до видання (протокол №9 від 28 жовтня 2022 р.) і призначений для аудиторії та самостійної роботи фахівців аграрних вищих навчальних закладів II – IV рівнів акредитації зі спеціальностей 202 «Захист і карантин рослин», 201 «Агрономія», 205 «Лісове господарство», 101 «Екологія» та 091 «Біологія».

Авторами навчального посібника є:

Станкевич Сергій Володимирович – кандидат сільськогосподарських наук, доцент, завідуючий кафедри зоології, ентомології, фітопатології, інтегрованого захисту і карантину рослин ім.Б.М.Литвинова Державного біотехнологічного університету (м.Харків);

Горновська Світлана Володимирівна – кандидат сільськогосподарських наук, доцент кафедри технологій у рослинництві та захисту рослин Білоцерківського національного аграрного університету.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *