До наукової бібліотеки БНАУ надійшло унікальне видання “Пилип Орлик і мазепенці”

Наукова бібліотека Білоцерківського НАУ від ВГО Української бібліотечної асоціації на доброчинних засадах отримала книгу «Пилип Орлик і мазепинці. Джерела» видавництва «Кліо».

Це археографічне видання, присвячене до 350-річчя від дня народження Пилипа Орлика, який присвятив усе своє життя боротьбі за незалежність України від російської імперії. У книзі публікуються архівні документи, що відносяться до епохи Івана Мазепи і Пилипа Орлика з московського архівосховища і які раніше не видавалися.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

У збірці представлене листування Пилипа Орлика та Івана Мазепи з тогочасними політичними та державними діячами Європи, яке розкриває обставини та зміст перемовин гетьмана Мазепи щодо формування європейської коаліції, спрямованої проти москви та низка інших документів, які містять цінні відомості про політичне, економічне та повсякденне життя Гетьманщини.

Частина документів, які увійшли до книжки не були відомі не лише широкому загалу, а й фахівцям-історикам. Інша частина джерельних пам’яток, що містяться у збірці, до цього були опубліковані з помилками, які виправлені у цій публікації. Комплекс цих документів досі зберігається у москві та не доступний українським науковцям. Тож книжка є унікальним джерелом інформації для українців.

Упорядницею книги стала Тетяна Таїрова-Яковлєва – відомий російський історик, фахівець із історії Гетьманщини часів Івана Мазепи. Через свої академічні інтереси, а також громадянську позицію науковець піддавалася тиску у себе на батьківщині.

“Існує багато документів щодо того, як Орлик працював у Європі. У книжці описані дуже цікаві документи, які зробив писар Пилипа Орлика Григорій Герцог, та багато матеріалів стосовно побутових речей, економічного стану гетьманщини часів Мазепи, дрібниць щодо його маєтків, торгівлі, виробництва. Є навіть такі неймовірно цікаві речі: Мазепа мав онучку, яка була одружена з Григорієм Герцогом”, — зазначила Таїрова-Яковлєва.

Пилип Орлик

Історикиня додала, що за часів Мазепи в країні був надзвичайний економічний розвиток: “Це були найкращі часи України в плані розвитку в ранньомодерну добу. Україна тоді мала величезний профіцит бюджету, саме тому Мазепа мав можливість підтримувати розвиток культури, освіти. Документи, які ввійшли в книжку, якраз це все пояснюють та додають багато дрібниць, про які раніше не було відомо”.

Підготовка документів до видання відбувалася в трагічні дні повномасштабного російського вторгнення з цифрових копій, вивезених упорядницею з росії. І тепер ці пам’ятки повернуті Україні та нашим дослідникам.

Книга науково-популярна, розрахована на широке коло читачів, усіх тих, хто цікавиться минулим України, її конституційною та правовою традицією.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *