Міхновський Микола Іванович, ідеолог української державності – мудрість крізь століття

Від директорату науки та інновацій Міністерства освіти і науки до Білоцерківського національного аграрного університету надійшли інформаційні матеріали до 150-річчя від народження Миколи Міхновського, підготовлені Інститутом національної пам’яті.

Відповідно до Постанови Верховної Ради України «Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2022–2023 роках» 150 років від дня народження (31 березня 1873-го) Миколи Міхновського відзначається на державному рівні.

Микола Міхновський – громадський та політичний діяч, учасник боротьби за незалежність України в XX столітті, основоположник українського самостійницького руху й ідеолог української державної незалежності, автор «Кредо молодого українця» та «Самостійної України».

Надіслані матеріали наукова бібліотека використала в підготовці віртуальної презентації 10 цитат із праць Миколи Міхновського: «Самостійна Україна», «Справа української інтелігенції в програмі Української Народної Партії» та «До українського народу».

Презентація «Міхновський Микола Іванович, ідеолог української державності – мудрість крізь століття» розміщена в розділі Віртуальні бібліографічні огляди ТУТ

Ознайомитися з Інформаційними матеріалами до 150-річчя від народження Миколи Міхновського, які підготовлені Інститутом національної пам’яті можна ТУТ

Про життя і громадську діяльність Миколи Міхновського в Інтернет мережі розміщено чимало публікацій. Декілька з них радимо своїм користувачам для ознайомлення:

Крім цього оприлюднено лекцію історика Юрія Юзича «Невідомий Микола Міхновський: депутат, бізнесмен, борець за український Патріархат».

Вона опублікована на ютюб-каналі Українського інституту національної памʼяті.

З лекції, яку організували Український інститут національної памʼяті та Національний музей Революції Гідності можна дізнатися:

чому переслідування за проукраїнську позицію було знайоме Миколі Міхновському з дитинства,

який стосунок громадський та політичний діяч початку XX століття мав до українського патріархату,

як Міхновський підтримував підприємців-українців за допомогою першого українського банку в Харкові,

яким чином був причетний до прихованої українізації та популяризації постаті Тараса Шевченка у царській Росії.

Читаймо, слухаймо, вивчаймо історію своєї держави та творімо краще майбутнє України вже сьогодні!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *