Книгозабезпечення дисциплін освітньої програми «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва».

Кандидати сільськогосподарських наук, доценти  кафедри технології виробництва молока і м’яса Білоцерківського НАУ Борщ Олександр Олександрович та Борщ Олександр Васильович передали до наукової бібліотеки університету власні авторські видання, які сприяють в книгозабезпеченні дисциплін освітньої програми “Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва”.

В монографії   Молочне скотарство (особливості ведення в сучасних умовах): монографія/ Ровчак А.Я., Рубан С.Ю., Борщ О.О. та інші. – Київ: ЦП «Компринт», 2022. – 366с.                                                          представлено комплекс ефективних організаційних та проектувально-будівельних рішень щодо основних виробничих процесів галузі молочного скотарства. Наведено способи мінімізації витрат на основі оптимальних підходів з утримання та експлуатації тварин за умов змін клімату, побудови повноцінної нормованої годівлі ( система NASEM 2021), та методів розведення.

Також враховано ведення скотарства в кращих вітчизняних та зарубіжних господарств, наведено нормативні вимоги та ескізні рішення за умов реконструкції або нового будівництва тваринницьких приміщень. Крім цього, представлено способи підвищення конверсії корму, покращення якості продукції, рівня відтворення та продуктивного довголіття.

Основним критерієм оцінки зазначених напрямів взято економічну ефективність за умов екологічної безпеки, ергономіки та добробуту тварин при виробництві якісної продукції.

Автори монографії:

Ровчак Андрій Якович, вчений агроном, Герой України;

Рубан Сергій Юрійович, доктор сільськогосподарських наук, професор, завідуючий  кафедри генетики, розведення та біотехнології тварин  НУБІП України;                                                                                                   Борщ Олександр Олександрович, кандидат сільськогосподарських наук, доцент  кафедри технології виробництва молока і м’яса БНАУ;

Борщ Олександр Васильович, кандидат сільськогосподарських наук, доцент кафедри технології виробництва молока і м’яса БНАУ;

Литвиненко Тамара Валентинівна, кандидат  сільськогосподарських наук, доцент кафедри генетики, розведення та біотехнології тварин  НУБІП України.

Зміст видання включає в себе: Вступ, 5 розділів та заключний розділ 6 – «Наукові школи та роль вчителя», присвячений вчителям, які сформували наукову та виробничу позицію авторів. Технологічна школа в цій монографії представлена Євгенієм Івановичем Адміним та його послідовниками – О.В. Борщем та О.О.Борщем.

В кінці надається Список використаних джерел.

Монографія розрахована на науковців тваринництва, фахівців другого (магістранського) та третього освітньо-професійного рівнів вищої освіти зі спеціальності 204 – «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва», а також представників виробничих структур.

Навчальний посібник :

   Сучасні методи селекції у тваринництві (навчальний посібник з методів аналізу даних): навчальний посібник / Рубан С.Ю., Даншин В.О., Литвиненко Т.В. та ін. – Київ: ФОП Ямчинський О.В., 2020. – 210с.

написано відповідно до програми з дисципліни «Сучасні методи селекції тварин» для студентів освітнього ступеня «Магістр», а також для студентів освітнього ступеня «Бакалавр» за спеціальністю підготовки 204 «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва». Викладено базові підходи оцінки можливості селекційних ознак, зв’язку між ними та їх успадкування, що дає змогу виконувати стандартні процедури щодо прогнозування генетичного прогресу, побудови економічних селекційних індексів та здійснення оцінки племінної цінності в популяціях сільськогосподарських тварин.

   Розраховано на студентів, аспірантів, зоотехніків – селекціонерів, технологів з виробництва продукції тваринництва.

Автори видання:

Рубан Сергій Юрійович, доктор сільськогосподарських наук, професор НУБІП України, член-кореспондент НААН;

Даншин Віктор Олександрович, кандидат  сільськогосподарських наук НУБІП України;                                   

Литвиненко Тамара Валентинівна,  кандидат  сільськогосподарських наук НУБІП України;

Борщ Олександр Олександрович, кандидат сільськогосподарських наук БНАУ;

Мітіогло Ілля Дмитрович, провідний технолог Державного підприємства дослідного господарства «Нива», Черкаської області;

Якубець Тарас Васильович, асистент кафедри генетики, розведення та біотехнології тварин НУБІП України;

Матвєєв Михайло Андрійович, аспірант кафедри генетики, розведення та біотехнології тварин НУБІП України.

Зміст навчального посібника складається з Вступу, 14-ти розділів, Додатків, Символів та умовних позначень та Списку використаних джерел.

Сучасні методи селекції у тваринництві (навчальний посібник з оцінки екстер’єру в молочному скотарстві): навчальний посібник / Рубан С.Ю., Борщ О.О., Федота О.М. та інші . – Київ: ЦП «Компринт», 2018. – 153с.

написано відповідно до програм з дисциплін «Сучасні методи селекції в тваринництві» для студентів освітнього рівня «Магістр» та «Технологія виробництва молока і яловичини» для студентів освітнього рівня «Бакалавр» за спеціальністю підготовки 204 – «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва».

В навчальному посібнику викладено лінійну оцінку та класифікацію корів і племінних бугаїв спеціалізованих молочних порід за типом згідно з вимогами організацій, які проводять цю роботу в таких країнах як США, Канада, Швейцарія, Австрія, Німеччина.

Автори акцентують увагу на практичному застосуванні зазначених елементів опису та оцінки екстер’єру та вгодованості  худоби, що дає змогу виконувати стандартні процедури щодо оцінки племінної цінності та менеджменту в стадах з ви користуванням сучасних методик які офіційно визнанні у світі.

Над посібником працював колектив авторів: С.Ю. Рубан, О.О. Борщ, О.М. Федота, А.А. Гетя, В.М. Бочков, Т.В. Литвиненко, О.В. Борщ, А.В. Перехрестова, В.М. Голубенко, Т.В. Якубець.

Видання розраховане на студентів, аспірантів, фахівців з експерт-бонітерської служби, зоотехніків-селекціонерів, технологів з виробництва молока.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *