Примак Іван Дмитрович

Примак Іван Дмитрович народився 1 травня 1955 року в с.м.т. Куликівка (Куликівський район, Чернігівська обл.).

Після закінчення школи (1972) працював помічником комбайнера, а згодом (1973р.) був зарахований слухачем Підготовчого відділення Білоцерківського сільськогосподарського інституту. В 1974 році Примак І.Д. став студентом Агрономічного факультету і поринув в активне студентське життя. Постійно приймав участь в заходах інституту, факультету, був старостою курсу.

Під час навчання надзвичайно цікавився науково-дослідною роботою, був членом наукового студентського гуртка при кафедрі селекції, приймав участь в розробці досліджень по добривах для садівництва, виступав з докладами по результатах досліджень в Білоцерківському і Кишинівському сільськогосподарських інститутах. Велику частину свого часу проводить в залах інститутської бібліотеки, де вивчав сільськогосподарську літературу та знайомився з новинками і досягненнями в сільському господарстві. Це допомагало І.Д.Примаку відмінно навчатися і отримати Диплом з відзнакою. Державна екзаменаційна комісія рекомендувала його до вступу в аспірантуру.

Після інституту Примак І.Д. був направлений на роботу головним агрономом колгоспу в Куликівському районі, Чернігівської області. Працював з ентузіазмом та професійно, зарекомендував себе ініціативним спеціалістом, умілим організатором.

26.12.1979 року І.Д.Примак зарахований аспірантом кафедри загального землеробства Білоцерківського СХІ. В ній він навчався успішно, виконував план аспірантської підготовки, своєчасно закінчував експериментальні дослідження і писав дисертацію, при цьому був призначений асистентом кафедри ботаніки і фізіології рослин до закінчення аспірантури.

У 1983 р. захистив кандидатську дисертацію на тему «Зміна родючості грунту і продуктивності ланки кормової сівозміни під впливом заходів обробітку грунту і норм добрив».

На кафедрі землеробства працює з 1983 р. – асистент кафедри землеробства, потім молодший науковий співробітник, в/о завідуючого кафедри.

Іван Дмитрович плідно поєднував педагогічну роботу з науковою, працюючи на розробкою основ удосконалення механічного обробітку ґрунту в кормових сівозмінах. Результати досліджень висвітлені у дисертації «Агротехнічні основи та шляхи удосконалення механічного обробітку ґрунту при різних рівнях удобрення в кормових сівозмінах Лісостепу України» за спеціальністю 06.01.01. – «Загальне землеробство», яку він захистив 1993 р. при Інституті цукрових буряків УААН (м.Київ).

У науковому доробку Примака І.Д., доктора наук, професора понад 400 наукових праць.

Він є членом спеціалізованих вчених рад Національного університету біоресурсів і природокористування України та Уманського національного університету садівництва, а також є член редколегії наукового видання «Агробіологія».

Сфера наукових інтересів:

“Розробка енергозберігаючих технологій механічного обробітку грунту та раціональних сівозмін для умов Центрального Лісостепу України”.

З 2016 по 2020 рік керівник ініціативної наукової теми « Вивчення теоретичних і практичних основ відтворення родючості чорнозему типового і і підвищення продуктивності польових короткоротаційних сівозмін у Правобережному лісостепу України»(№ держ. Реєстрації 0116Ú005811).

Спільно з доцентом кафедри Войтовиком М.В. успішно впроваджує нульовий обробіток грунту в ТОВ «Мрія» Білоцерківського району Київської області.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *