Книжкова виставка на факультеті ветеринарної медицини з нагоди 90-річчя з дня народження І.С. Панька

Факультет ветеринарної медицини Білоцерківського НАУ в цьому році відзначає 90-річчя з дня народження доктора ветеринарних наук, професора кафедри хірургії Івана Семеновича Панька (1932-2008).

Все своє життя, з вступу в 1951 на ветеринарний факультет Білоцерківського сільськогосподарського інституту, Панько І.С. присвятив ветеринарії.

Працюючи після отримання диплому (1956р.) на кіровоградському виробництві у Івана Семеновича проявилася любов до наукових досліджень, проведення експериментів, оцінки та узагальнення одержаних даних. Тому в 1965 р. він вступає в аспірантуру на кафедру хірургії до професора А.Ф. Бурденюка і вже в 1968 році успішно захистив кандидатську дисертацію.

У 1976 р. І.С. Панько стає завідувачем кафедри. Поряд із методичною та організаційною роботою, він продовжує розпочаті раніше наукові дослідження і в 1985році в Ленінградському ветеринарному інституті успішно захищає докторську дисертацію.

Іван Семенович Панько створив на кафедрі творчу атмосферу, в результаті чого всі викладачі поступово одержали наукові ступені кандидата чи доктора наук. Особисто він підготував двох докторів (Іздепський В.Й., Власенко В.М.) і чотирьох кандидатів наук (Нагорний В.В., Рубленко М.В., Стадник П.О., Петрик М.В.)

У навчальній та виховній роботі зі студентами він все своє життя дотримувався принципів демократичної педагогіки і передавав свій досвід молодим колегам. За успіхи в цьому в 1989 році йому присуджено Першу премію Держкомосвіти СРСР, а у 1990 р. Указом Президії Верховної Ради УРСР – почесне звання «Заслужений працівник народної освіти України». У 1998 році за заслуги перед містом Біла Церква занесений до «Золотого фонду» міста.

І.С. Панько вміло поєднував навчальну, виховну, наукову і громадську роботу. Детальніше про його діяльність можна почитати в виданнях: Білоцерківський національний аграрний університет – від витоків до сьогодення / за ред. В.М. Власенка. – Біла Церква : БНАУ, 2011. – 320 с. (Панько І.С. Ст.162), розміщеного в Інституційному репозитарії за посиланням http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/728 , Власенко В.М. Вони творили нашу велич / В.М. Власенко. – Біла Церква, 2016. – 300 с. (Панько І.С. Ст.98-100) http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/2024 та Наукові школи / Білоцерківський національний аграрний університет.– Біла Церква, 2010.– 134 с. http://science.btsau.edu.ua/sites/default/files/konference/naukovi_shkoli.pdf

Професор І.С. Панько опублікував близько 180 наукових праць, у тому числі 25 підручників і навчально-виробничих посібників, більше 40 методичних рекомендацій, спрямованих на покращення навчального процесу з відповідного курсу. Вони і сьогодні користуються величезним попитом серед студентів, викладачів, науковців, фахівців та господарників.

В читальній залі галузевого відділу наукової бібліотеки на факультеті ветеринарної медицини оформлено книжкову виставку «Видатний науковець, педагог, Людина великої душі» до ювілейної дати Івана Семеновича Панька. На ній представлений науково-освітній доробок знаного Науковця і Вчителя, а також книги, у яких можна ознайомитись із біографією ювіляра.

Виставку вже відвідали студенти та співробітники факультету та з цікавістю переглянули представленні видання. Одне з таких – підручник “Професійна етика лікаря ветеринарної медицини”. У свій час І.С. Панько започаткував курс клінічної фармакології (1971), потім (1974) – вступ у спеціальність, а 1992 р. – курс професійної етики лікаря ветеринарної медицини, опрацювавши для нього типову програму. І в 1998р. для даного курсу видає підручник “Професійна етика лікаря ветеринарної медицини”. Це був перший у країнах СНД підручник з професійної етики лікаря ветеринарної медицини, перевиданий у Росії (2004 р.) і Україні (2006 р.). Цей підручник і нині слугує основою професійної етичної підготовки лікаря ветеринарної медицини в Україні і далеко за її межами.

На виставці також можна переглянути методичні рекомендації «Классификация и пути предотвращения врачебных ошибок», «Психологические особенности личности ветеринарного врача», «Основы лекторского мастерства», «Морально-етичні вимоги до лікаря ветеринарної медицини», які були видані для слухачів Інституту післядипломного навчання та молодих викладачів та багато іншої навчальної й професійної літератури з-за авторства та співавторства Панька Івана Семеновича.

Тож співробітник наукової бібліотеки – завідуюча галузевим відділом Бондаренко Анна Олексіївна, яка організувала ювілейну виставку, запрошує всіх охочих на її перегляд.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *