ЗАКОХАНІ В КНИГИ

14 лютого закохані святкують День Валентина, а закохані в книги – Міжнародний день дарування книг (International Book Giving Day).  Це гарне свято! Адже в цей день об’єднуються всі, хто любить читати, любить книги.

День дарування книг започаткований у 2012 році американкою Еммі Бродмур, засновницею сайту дитячої книги, за пропозицією одного з її синів.  Ініціативу Еммі підтримали родичі, знайомі, колеги, друзі з соціальних мереж. І вже невдовзі добра справа розійшлася по світу. В Україні вона теж прижилася. Адже в нашій країні живуть найбільші любителі книг – це і малеча, і школярі, і зрілі, досвідчені люди, для яких книга завжди є постійним супутником, гарним порадником у багатьох життєвих ситуаціях та душевним другом.

Шанувальники книги по всьому світу цього дня дарують книги друзям та незнайомцям, віддають їх бібліотекам, школам, дитячим будинкам, лікарням чи просто залишають твори друку у людних місцях.

В Білоцерківському національному аграрному університеті вже багато років існує традиція дарувати книги бібліотеці. Керівництво університету, кафедри факультетів, редакційно-видавничий відділ активно підтримують гарну традицію. Автори видань із числа науково-педагогічних працівників постійно, протягом року передають свої видання до бібліотечного фонду.

14 лютого користувачі наукової бібліотеки вітали бібліотекарів з Міжнародним днем дарування книг, а вони відповідали навзаєм. Адже вважається, що це свято і тих, хто дарує книги, і тих, хто прищеплює любов до читання.

З чудовим дарунком в цей день завітали викладачі кафедри Технології виробництва продукції птахівництва та свинарства – Соболєв Олександр Іванович, доктор сільськогосподарських  наук, професор та Недашківський Володимир Михайлович, доктор сільськогосподарських  наук, професор з гарним подарунком – декількома примірниками нового навчального посібника «Методологія та організація наукових досліджень у тваринництві». Це видання для вивчення дисципліни «Методологія та організація наукових досліджень» до освітньо-професійної програми підготовки здобувачів другого(магістерського) рівня вищої освіти за спеціальністю 204 «Технологія виробництва та переробки продукції тваринництва». Детальна інформація про навчальний посібник розміщена в розділі Ресурси бібліотеки. Традиційні ресурси. Нові надходження: https://library.btsau.edu.ua/2023/02/14/%d0%bf%d0%be%d0%bf%d0%be%d0%b2%d0%bd%d0%b5%d0%bd%d0%bd%d1%8f-%d0%b1%d1%96%d0%b1%d0%bb%d1%96%d0%be%d1%82%d0%b5%d1%87%d0%bd%d0%be%d0%b3%d0%be-%d1%84%d0%be%d0%bd%d0%b4%d1%83-%d0%bd%d0%b0%d0%b2%d1%87/

Незабаром цей навчальний посібник повнотекстово буде розміщений авторами в Інституційному репозитарії БНАУ.

Ще гарним гостем в цей день стала Світлана Володимирівна Горновська, кандидат сільськогосподарських наук, доцент кафедри Технологій у рослинництві та захисту рослин. Вона передала до бібліотеки 4 примірника авторського видання – навчального посібника «Методи виявлення, збору та зберігання комах». Посібник призначений для аудиторії та самостійної роботи фахівців аграрних вищих навчальних закладів II – IV рівнів акредитації зі спеціальностей 202 «Захист і карантин рослин», 201 «Агрономія», 205 «Лісове господарство», 101 «Екологія» та 091 «Біологія», тож є чудовим поповненням бібліотечного фонду. Детальна інформація про навчальний посібник розміщена в розділі Ресурси бібліотеки. Традиційні ресурси. Нові надходження: https://library.btsau.edu.ua/2023/02/14/%d0%bd%d0%b0%d0%b2%d1%87%d0%b0%d0%bb%d1%8c%d0%bd%d0%b8%d0%b9-%d0%bf%d0%be%d1%81%d1%96%d0%b1%d0%bd%d0%b8%d0%ba-%d0%bf%d0%be-%d0%bc%d0%b5%d1%82%d0%be%d0%b4%d0%b0%d1%85-%d0%b2%d0%b8%d1%8f%d0%b2%d0%bb/

Доцент кафедри Електроенергетики, електротехніки та електромеханіки,  кандидат технічних наук – Микола Миколайович Сенчук передав до бібліотеки 7 примірників актуального та необхідного для вивчення дисципліни «Рибогосподарська гідротехніка з основами проектування» – навчально-методичного посібника  «Рибогосподарська гідротехніка з основами проектування». Посібник призначений для виконання аудиторних занять, самостійної роботи та оцінки рівня знань здобувачів вищої освіти Екологічного факультету за 207 «Водні біоресурси та аквакультура». В ньому представлені питання пов’язані з розрахунками основних положень рибогосподарської гідротехніки та основи проектування рибоводних господарств. Також подано основні правила з охорони праці під час виконання аудиторних занять. Детальна інформація про навчальний посібник розміщена в розділі Ресурси бібліотеки. Традиційні ресурси. Нові надходження: https://library.btsau.edu.ua/2023/02/14/%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8%d0%b9-%d0%bd%d0%b0%d0%b2%d1%87%d0%b0%d0%bb%d1%8c%d0%bd%d0%be-%d0%bc%d0%b5%d1%82%d0%be%d0%b4%d0%b8%d1%87%d0%bd%d0%b8%d0%b9-%d0%bf%d0%be%d1%81%d1%96%d0%b1%d0%bd%d0%b8/

Завітали з подарунками до книгозбірні співробітники кафедри Обліку та оподаткування, на чолі з завідуючим Хомовим Сергійом Михайловичем, кандидат економічних наук, доцент. Подарунок був із професійної літератури з питань бухгалтерського обліку у галузях економіки (за авторства П.Й.Атамаса), з основ аудиту в схемах, графіках і таблицях  (авторів Стасишена М.С. і Пічи Ю.В.) та українських видань, які поповнять фонд художньої літератури: «Українські поети – романтики. Поетичні твори», «Мисик Василь. Захід і Схід: Поетичні переклади» і надзвичайна  збірка «Ліна Костенко. Вибране».

Сергій Михайлович разом з Надією Олександрівною Томіловою, кандидат економічних наук презентували навчальні видання, які є частиною книгозабезпечення дисциплін, які викладаються НПП кафедри за освітніми ступенями «Бакалавр» та «Магістр».

Вітання були надзвичайно приємні та душевні, так як Наталія Василівна Хомяк, кандидат економічних наук, доцент кафедри напам’ять продекламувала декілька прекрасних віршів корифея української поезії Ліни Костенко. 

Звичайно ж, не залишилися поза увагою нашого постійного і щедрого дарувальника – Івана Дмитровича Примака, професора, доктора сільськогосподарських наук, завідуючого кафедри Землеробства, агрохімії та грунтознавства. У науковому доробку Івана Дмитровича понад 300 наукових праць, з них біля 20 підручників та навчально – методичних посібників, які всі є в переліку бібліотеки. Адже автор завжди презентує видання бібліотеці. Дивіться в Електронному каталозі бібліотеки: https://ek.btsau.edu.ua/

Особливо хочеться відмітити в цей день подарунки та подякувати за них Анатолію Володимировичу Бондару, краєзнавець, учитель історії гімназії м. Білої Церкви. Анатолій Бондар є автором понад 100 статтей з краєзнавства та співавтором 7 книг. Анатолій Володимирович є завідувачем музею гімназійної освіти Білої Церкви, тож досконало знається в процесі заснування та діяльності білоцерківських гімназій. На основі досліджень архівних та інших джерел в 2020 році була видана книга   Історія Першої Білоцерківської гімназії в особах / Анатолій Бондар, Борис Смуток. – Вид. друге, доповнене, виправлене. – Біла Церква : Видавець Олександр Пшонківський, 2020. – 184 с.

Тоді ж цю книгу, присвячену персоналіям, доля яких пов’язана з білоцерківськими гімназіями 1847-1920 рр., Анатолій Бондар люб’язно подарував  науковій бібліотеці БНАУ. І от в цьому році знову чудовий подарунок  від автора – нова книга Анатолія Бондаря та Бориса Смутка «Гімназії Білої Церкви 1847-1920 рр.». Незабаром на сайті нашої наукової бібліотеки буде розміщена детальніша інформація про це видання, а поки що знайомтеся з ним на сторінці Музей гімназійної освіти Білої Церкви в режимі доступу: https://www.facebook.com/MuzejOsvitu2007/

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Білоцерківський краєзнавчий музей також неодноразово дарую університетській бібліотеці свої власні видання: науково-популярний історичний журнал «Юр`ївський літопис» – надзвичайно пізнавальне видання, в якому публікуються статті , реферати із певної галузі науковими співробітниками – ” Про віки історії: минуле та сучасність”, “Про колекції музею” , “Про незабутній слід в історії”, ” Про вулиці Білої Церкви”, “Про культурно-освітні заходи Білоцерківського краєзнавчого музею” та інше та ще одне видання – збірник доповідей «Краєзнавчі читання імені о. Петра Лебединцева».

Наукова бібліотека Білоцерківського НАУ щиро дякує всім за вітання з Міжнародним днем дарування книг та чудові подарунки з нагоди цього свята.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *