Різноманіття травневих заходів в Білоцерківському НАУ

Травень в Білоцерківському НАУ був насичений яркими подіями та заходами: відбувся візит до університету виконуючого обовʼязки Голови Представництва ЄС в Україні Ремі Дюфло та державного експерта директорату фахової, передвищої та вищої освіти МОН М.Р. Мруги, пройшли відзначення Дня пам`яті та примирення, Дня Європи, Дня матері, Дня вишиванки, Дня донора та Дня науки.

Наукова бібліотека долучалася до проведення університетських урочистей та організовувала власні різноформатні заходи.

День Європи в університеті відзначався різноманітністю заходів на всіх факультетах (про це можна познайомитися в розділі Інформаційного центру Європейського Союзу).

В їх підготовці наукова бібліотека забезпечила інформацію за тематикою через книжкову виставку «Євроінтеграція України – шлях до демократії», яка була організована в Інформаційному центрі ЄС. На виставці була представлена література із фонду бібліотеки, придбана за кошти університету та Інформцентру, яка надходить від Представництва ЄС в Україні (Київ) і Європейської Комісії (Брюссель). Виставкові матеріали висвітлюють питання щодо діяльності Європейського Союзу, Європейського Парламенту, Європейської Ради, Представництва Європейського Союзу в Україні; життя та соціальних стандартів, економіки та права, освіти в країнах-членів ЄС та країнах-кандидатів на вступ до ЄС; співпраці України та Європейського Союзу тощо. Література представлена на українській, англійській, німецькій, французькій мовах.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Перелік таких видань з описом та анотацією можна переглянути в Електронному каталозі наукової бібліотеки http://ek.btsau.edu.ua/ в Вид документа: Центр Європейської інтеграції.

18 травня бібліотекарі разом з колективом університету і студентською спільнотою святкували День вишиванки, під час якого до розмаїття барвів квітів, що цвітуть на території закладу додалися яскраві, різноманітні кольори та унікальні орнаменти вишитого одягу, в якому були всі присутні. Це був чудовий спосіб показати національну самосвідомість та підтримати важливі цінності.

Ректор О.А. Шуст подякувала співробітникам та студентству за вияв уваги до особливого свята і висловила добру надію, що незабаром і наші Герої вберуться у вишиванку у мирній країні.

До привітань долучилися декани факультетів, закликавши кожного цінувати автентичність вишиванки, як уособлення української культури по всьому світу.

Для українця вишиванка – не просто одяг, не тільки майстерний витвір умільців, а й символ української ідентичності. Це наша історія: міфологія, релігія, давнє мистецтво наших предків, душа нашого народу. Та більше того, у вишивці зашифровано наш генетичний код. Одягнена вишиванка є символом незламності українського духу, заявою на весь світ про те, що українці – вільний народ.

Цьогоріч працівники університетської бібліотеки вирішили не просто вбратися в національний одяг, а й провели просвітницьку роботу.

З цією метою в бібліотеці була представлена книжково-документальна виставка: «Наука бути українцем».

російська імперія, а в подальшому більшовицький монстр намагався знищити нашу славну історію, нашу мову й культуру, душив національну гордість, козацький дух, бо хотіли, щоб український народ став глухим, німим, сліпим, а українська нація зникла.

Митці та політичні діячі, науковці та спортсмени, черпаючи натхнення з рідної землі, спрямовують свої знання, уміння на розбудову країни, створення сильної, справедливої, культурної держави. Вони – приклади того, як можна реалізувати свої досягнення на користь усій країні, того, як має чинити кожен, хто вважає себе українцем. Бути українцем – це круто і прекрасно і в той же час – відповідально. Тож необхідно вчитися бути українцем. І, звичайно, допомогою в цьому стають книги, такі, що були презентовані на виставці.

Українці – корінний народ України, який упродовж тисячі років живе на цій землі, пращурі якого створили найдемократичнішу та найефективнішу модель держави – Запорізьку Січ, написали першу у світі Конституцію (Пилипа Орлика) ніколи не стане рабом жодної «імперії». Протягом багатьох років, і навіть сьогодні, українці відстоюють свою волю, свободу і незалежність, боронять рідну землю, історію, мову, звичаї та традиції.

До представленої на виставці книги Володимира Сергійчука «Що дала Україна світові» – про внесок видатних українців у розвиток світової науки, техніки, освіти і культури, фахівцем наукової бібліотеки Юлією Миколаївною Гурською був створений Буктрейлер “Що дала Україна світові”.

Починаючи з 1997 року, щорічно у третю суботу травня відзначається професійне свято День науки в Україні. Це професійне свято вчених, наукових співробітників та всіх тих, чия діяльність так чи інакше пов’язана з наукою – важкою і серйозною сферою, що потребує високих розумових здібностей, сконцентрованості та відданості своїй справі.

Цьогоріч в БНАУ День науки поєднався з особливим святом – Днем вишиванки і проходив в рамках проєкту «Наукою вишиваємо Україну». Мета проєкту – об’єднати науковців у спільних прагненнях відродження та зміцнення України. Також це символічне нагадування представникам влади про відкритість вітчизняних науковців до співпраці і велике бажання змінити наше сьогодення на краще. Вишита карта нашої країни є символом, оберегом для держави і тих, хто боронить її майбутнє. 

Колектив наукової бібліотеки долучився до святкування Дня науки, підготувавши традиційну тематичну виставку – презентацію «Здобутки науковців Білоцерківського НАУ». До її експозиції увійшли наукові праці вчених всіх факультетів і інституту Білоцерківського національного аграрного університету (монографії, збірники наукових праць, навчальні посібники, підручники, бібліографічні покажчики та ін.). Ця виставка – данина шани і поваги науковцям, які, навчаючи студентів, пробуджують в молодому поколінні, завзяття та наполегливість в оволодінні фаховими знаннями.

З виставкою ознайомилися науково-педагогічні працівники, молоді науковці, члени Студентського наукового товариства, учні-члени Малої академії наук Київської області, які приймали участь в відзначені Дня науки.

Вдячні нашим мужнім воїнам, що маємо можливість проводити такі заходи.

Слава Україні!  Героям слава!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *