Україна інтегрована в Європейський та світовий дослідницький простір

Створення та наповнення профілю на платформі ORCID

Відповідно до підпункту 4 пункту 7.6.5.1. Стратегічної цілі 7.6. Оперативного плану Міністерства освіти і науки України на 2023 рік, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 10.01.2023 р. № 15, передбачено впорядкування цифрових ідентифікаторів дослідників, зокрема профілів вчених на платформі ORCID.

Науковим (науково-педагогічним працівникам, аспірантам, студентам, усім, хто займається науковою діяльністю, має наукові публікації та інші результати досліджень, і при цьому не мають власного облікового запису на платформі ORCID Міністерство освіти і науки України рекомендує створити та наповнити його відповідно «Рекомендацій щодо створення облікового запису та коригування ідентифікатора ORCID», підготовлені Державною науково-технічною бібліотекою України (ДНТБ України) на основі перекладу англомовного варіанта.

Документ містить визначення ORCID ID та опис можливостей його використання. Пояснюється, що ORCID ID є унікальним відкритим цифровим ідентифікатором для дослідників, які можуть безкоштовно зареєструвати для себе індивідуальний ORCID ID і використовувати його упродовж усієї кар’єри.

Він дозволяє поєднати інформацію про науковця та його праці – статті, монографії, доповіді, рукописи, а також здобуту освіту, афіляцію, отримані гранти.

Платформа ORCID зберігає та автоматично наповнює профілі з верифікованих джерел, дозволяє регулювати ступінь відкритості інформації про дослідника, ділитися нею та повторно використовувати.

Опубліковані «Рекомендації…» містять структуровані відомості про реєстрацію облікового запису ORCID ID, додавання біографічної інформації та наукових праць до запису ORCID.

Зазначені рекомендації опубліковано на сайті ДНТБ України та на сайті наукової бібліотеки БНАУ – ТУТ

В рамках передбачених у 2023 році заходів із упорядкування цифрових ідентифікаторів науковців, ДНТБ України 18 жовтня 2023 року в 12.00 на платформі ZOOM проводить вебінар зі створення, упорядкування та використання профілю в ORCID. Захід покликаний надати корисну інформацію початківцям у роботі з ідентифікатором ORCID.

Під час вебінару планується обговорити питання, пов’язані з «Рекомендаціями щодо створення облікового запису та коригування ідентифікатора ORCID». Більше інформації та посилання для участі тут: https://dntb.gov.ua/news/18807

P.S. Вебінар пройшов на високому рівні. Співробітники наукової бібліотеки Білоцерківського НАУ Бачинська Н.А. та Головченко О.О. були присутніми на онлайн-зустрічі, дізналися чимало необхідної інформації для бібліотечної роботи, мали змогу задати питання і отримати фахову відповідь.

Фахівці ДНТБ України пропонують Матеріали за результатами вебінару «Створення, упорядкування та використання профілю в ORCID»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *