Наукові роботи на допомогу урожайного вирощування ВІГНИ СПАРЖЕВОЇ

Сич Зеновій Деонизович, доктор сільськогосподарських наук, професор кафедри генетики, селекції і насінництва сільськогосподарських культур передав бібліотеці власні наукові праці – монографію «Вігна спаржева: вихідний колекційний матеріал і технології вирощування» та науково – виробничі «Рекомендації з вирощування вігни  спаржевої (Vigna unduiculata (L.) Walp. Iubip.ieiquipedalii (L.) Verdc.).

   Бобось І.М., Сич З.Д., Комар О.О. Вігна спаржева: вихідний колекційний матеріал і технології вирощування: Монографія. – К.: «ЦП «Компринт», 2023. – 223 с.

У монографії представлено особливості росту і розвитку та перспективи вирощування вігни спаржевої (овочевої), яка мрже стати джерелом цінних продуктів харчування. Описано анатомо – морфологічні ознаки виду, біологічні особливості та технологічні принципи вирощування вігни спаржевої. Автори узагальнили досвід вирощування та подали результати власних досліджень.

Наведено результати комплексної оцінки сортів за основними господарсько – цінними показниками. Виявлено вплив прийомів технології вирощування (термінів сівби, густоти рослин, мікродобрив) на важливі технологічні та біохімічні показники, що дозволить підвищити урожайність та цінність готової продукції.

Видання розраховане на спеціалістів сільського господарства, харчової та переробної промисловості, овочівників, селекціонерів, спеціалістів, що цікавляться питанням вирощування, зберігання та переробки овочів, наукових співробітників, студентів та аспірантів вищих навчальних закладів відповідних спеціальностей.

Монографія за змістом вміщає Вступ, 5 Розділів, кожен з яких має Висновки та Публікації авторів за темою розділу та Список використаної літератури.

Наступне видання:

   Рекомендації з вирощування вігни  спаржевої (Vigna unduiculata (L.) Walp. Iubip.ieiquipedalii (L.) Verdc.) / Бобось І.М., Сич З.Д., Комар О.О. – Київ: Компринт, 2023. 51 с., з іл.

   Науково – практичні рекомендації підготовлені на основі результатів науково – дослідної роботи за темою 110/223-пр «Розробка технологій вирощування та маркетингове впровадження малопоширених бобових овочевих культур» і були заключними за темою «Розробити інноваційні технології вирощування малопоширених овочевих культур». Подано результати досліджень, які були проведені впродовж 2010-2023 рр.

   В рекомендаціях викладені біологічні особливості, вимоги до чинників навколишнього середовища, сорти та елементи технологій вирощування вігни спаржевої для одержання бобів лопаток. Наведено результати комплексної оцінки сортів за основними господарсько – цінними показниками. Виявлено вплив прийомів технології вирощування (термінів сівби, густоти рослин, міндобрив) на важливі технологічні та біохімічні показники, що дозволить підвищити урожайність та цінність готової продукції.

   Рекомендації призначені для спеціалістів сільськогосподарських формувань різних форм власності, наукових працівників, студентів, аспірантів та овочівників любителів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *