Подароване видання про методичні аспекти наукової роботи та вагомі здобутки на Носівській селекційно – дослідній станції

Надзвичайно приємним подарунком для бібліотеки стало надходження від Тетяни Захарівни та Валентина Віталійовича Москалець:

   Селекція пшениці м`якої і тритикале озимих на Носівській селекційно – дослідній станції: методичні аспекти наукової роботи та вагомі здобутки: монографія / В.І.Москалець, Т.З.Москалець, В.В.Москалець, О.І.Буняк; за ред. В.В.Москальця. – Ніжин: Видавець Лисенко М.М., 2023. – 432 с.

   Книга присвячується Носівській селекційно – дослідній станції Миронівського інституту пшениці ім. В.М.Ремесла НААН України, багато чисельний науковий, лабораторно –технічний і допоміжний персонал якої та небайдужі селекціонери – аматори за понад 30-ти літній період внесли свою нелегку працю в формування селекційного матеріалу пшениці мякої озимої і тритикале озимого, який є вагомим доробком для наступних наукових поколінь.

   Дана монографія є документальним підтвердженням титанічної, подвижницької праці селекціонера Віталія Івановича Москальця, який понад 40 років присвятив створенню сортів пшениці м`якої озимої та тритикале озимого на Носівській селекційно – дослідній станції. Справу всього життя батька достойно продовжують його син Валентин Віталійович та невістка Тетяна Захарівна – доктори наук.

У науковій монографії йде мова про науково – методичні аспекти вивчення вихідного матеріалу, гібридизації і створення нових генотипів, які використовуються селекціонерами не лише в Україні, а й за кордоном. Варто зазначити про низку сортів тритикале (Славетне, Вівате Носівське, Пшеничне, Чаян та ін..) і пшениці м`якої озимої (придеснянська напівкарликова, Носшпа 100, Ювівата 60, Носівочка, Володарка Носівщини та ін.), які користуються попитом серед аграріїв і щороку займають значні площі сільськогосподарських угідь у багатьох господарствах рідної Чернігівщини, Рівненщини, Житомирщини та ін.

   Зміст видання включає в себе Переднє слово директора станції Наталії Миколаївни Буняк, 6 Розділів, Список використаної літератури та Додатки. Монографія слугуватиме настільною книгою для студентів, аспірантів, науковців і виробничників.

Наукова праця написана до початку російсько – української війни…І теперішня складна ситуація в країні зумовлює вести боротьбу на всіх фронтах, у т.ч. на науковому, популяризуючи талант селекціонерів, власні напрацювання не менш вагомі, ніж за рубежем, з вірою в перемогу нашого народу над ворогом і становлення сильної європейської, незалежної і процвітаючої України.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *